Reklama

Hania udowodniła, że potrafi

24/11/2016 10:05

Przypadek sprawił, że pojechała do Niemiec reprezentować swoją szkołę na prestiżowym konkursie kulinarnym. Nie zawiodła, wróciła z trzecim miejscem.


Hanna Szczerba uczy się w II klasie Technikum Żywienia w bytowskim Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych. Jako drugoklasistka miała zbyt małe doświadczenie, by wytypowano ją do udziału w zagranicznym konkursie. Przygotowywała się do niego od dłuższego czasu czwartoklasistka Agnieszka Pluto-Prądzińska. - Niestety nagle okazało się, że nie może pojechać z powodów zdrowotnych. Na kilka dni przed konkursem zaczęliśmy gorączkowo szukać osoby na zastępstwo. Nie zdecydował się żaden czwarto- ani trzecioklasista. Zgłosiła się za to Hania. Na trzy dni przed zaczęłyśmy przygotowania - opowiada nauczycielka Marzena Wnuk Lipińska. Do szkoły partnerskiej naszego ekonoma do Sassnitz na wyspie Rugii obie pojechały w miniony weekend. Hania długo będzie pamiętać pracowity dzień 19.11. - Od godz. 10.00 do 21.00 pod ciągłą presją czasu gotowałam i wydawałam kolejne z czterech dań dla 8 osób, które je oceniały. To łącznie ponad 30 talerzy, a wszystkie musiały się ciekawie prezentować - mówi uczennica. O jej zaangażowaniu w pracę świadczą nie tylko plastry na kilku palcach, ale i wynik. Ku zaskoczeniu wszystkich zajęła 3 miejsce. - Dostałam w nagrodę puchary, dyplomy, 100 euro oraz profesjonalny zestaw do carvingu. To moje pierwsze własne narzędzia - mówi z radością H. Szczerba. Jej sukces jest tym większy, że była jedyną dziewczyną wśród 10 konkurentów, i do tego najmłodszym uczestnikiem. - Poza tym większość z nich praktykowała w niemieckich hotelach i ekskluzywnych restauracjach, a mimo to pokonało mnie tylko dwóch - mówi nie bez dumy.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do