Reklama

Większa, nowocześniejsza, bogatsza

24/06/2014 08:34

Specjalne pomieszczenie do wstępnej obróbki ryb, warzyw, przestrzenne chłodnie i mrożarnie, a także zatrudnione dodatkowo cztery osoby. To tylko część zmian związanych z rozbudową bytowskiej restauracji „Jaś Kowalski”. Lokal jest jednym z kilkunastu na Ziemi Bytowskiej, który skorzystał ze wsparcia Lokalnej Grupy Rybackiej.


- Skorzystaliśmy z dwóch projektów. Jednego związanego z możliwością zakupu dodatkowego wyposażenia, a drugiego dotyczącego rozbudowy restauracji - mówi szef „Jasia Kowalskiego”, Jarosław Rahn. Pierwsza część inwestycji zakończyła się w ub.r., druga kilka tygodni temu. Dzięki wsparciu blasku nadano starej części lokalu, do której dobudowano nowe ponad 100-metrowe zaplecze kuchenne oraz 140-metrową salę bankietowo-koncertową. - Zaplecze zostało wykonane praktycznie od nowa. Dzięki temu mogliśmy pozwolić sobie na przygotowanie specjalnych pomieszczeń do wstępnej obróbki ryb czy warzyw. Dodatkowo pojawiły się też przestrzenne chłodnie, a także schładzarko-zamrażarka, która sprawia, że produkty nie tracą swoich właściwości. Myślę, że udało nam się osiągnąć standardy na miarę światowych - mówi J. Rahn. W ramach inwestycji od strony ul. Zielonej pojawił się również ogródek piwny. - Myślę, że w sezonie letnim to osłonięte, zaciszne miejsce przypadnie do gustu naszym klientom - dodaje właściciel „Jasia Kowalskiego”. Dzięki rozbudowie restauracja swoim klientom może zaoferować poszerzony asortyment. Oprócz tradycyjnego menu przygotowuje również karty tygodniowe. Te swoimi daniami nawiązują do kuchni świata, bądź regionalnej z różnych części Polski. - Dania te są w specjalnych cenach. Zupa dnia kosztuje 4,90 zł, danie główne 14,90 zł. Teraz myślimy również o przygotowaniu oferty sezonowej. Chcielibyśmy wykorzystać w niej to, co w naszych stronach jest najpopularniejsze: owoce, warzywa, ryby i grzyby - mówi restaurator. Powiększenie lokalu związane jest również z zatrudnieniem dodatkowych 4 osób.


Z rozbudowy bytowskiej restauracji skorzystają również uczniowie „ekonoma”. Szkoła nawiązała już z lokalem współpracę, dzięki której raz w miesiącu uczniowie odwiedzą go w ramach warsztatów ze zdrowej żywności. - Chcemy, żeby młodzież mogła zobaczyć, jak wygląda praca w takim miejscu, a także obejrzeć nasze urządzenia i poznać zasady ich działania - mówi J. Rahn. W „Jasiu Kowalskim” skosztować będzie można również zwycięskich dań ze szkolnego konkursu Master Chefa Ekonoma.


[gallery link="file" ids="11437,11438,11439,11440,11441,11442,11443,11444,11445,11446,11447,11448"]

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do