Reklama

Leją bursztynowy płyn z Bytowa

28/01/2016 13:47

Pierwsza partia piwa z bytowskiego browaru trafiła do butelek.

Jeszcze w ub.r. na łamach „Kuriera” pisaliśmy o reaktywacji bytowskiego browaru w dawnej mleczarni przy ul. Szarych Szeregów w Bytowie. W miejscu, gdzie kilkanaście lat temu warzono Gocha, znów można poczuć zapach chmielu. Z początkiem tego roku działalność rozpoczął tam Bytów Browar Kaszubski.

Po kilku miesiącach porządkowania i modernizacji starej instalacji na początku stycznia rozpoczęto proces przygotowania piwa. - W tym tygodniu udało nam się zakończyć montaż linii do rozlewania go w butelki i pasteryzowania, dlatego mogliśmy rozpocząć produkcję - mówi Kuba Błajet, jeden ze wspólników przedsięwzięcia. Na pierwszy rzut poszło piwo o nazwie Bytów, którego browar na początek wyprodukuje 12 tys. butelek. - To klasyczne jasne pełne piwo o bursztynowym kolorze, wyczuwalnej nucie chmielu i goryczki. Będzie miało 12,5% ekstraktu i 5,6% alkoholu, czyli dokładnie tyle, ile inne podobne marki produkowane przez największych producentów. Z tą jednak różnicą, że nasze warzyliśmy w tradycyjny sposób, wymagający znacznie więcej czasu. Dzięki temu piwo ma wyjątkowy smak, zapach i kolor - mówi dyrektor browaru, Michał Nowicki.

Pierwsze degustacje trunku wyprodukowanego w Bytowie już się odbyły. Bursztynowy napój zebrał dobre opinie nie tylko za wyjątkowy smak, ale również kolor. Na sklepowych półkach piwo z Bytowa pojawi się za ok. 2 tygodnie. - Doświadczamy dużego zainteresowania nie tylko ze strony branży piwowarskiej, która śledzi nasze poczynania w Bytowie, ale również konsumentów. Sprzedaż musi jednak odbywać się za pośrednictwem dystrybutora. Liczymy na zainteresowanie naszym produktem którejś z hurtowni, dlatego piwo powinno się pojawić w detalicznej sprzedaży dopiero za ok. 2 tygodnie - mówi K. Błajet.

Na początek Bytów Browar Kaszubski chce sprzedawać trzy marki - Bytów, Pszeniczne i Polka. W planach jest też trunek o bardziej intensywnym smaku i zawartości ekstraktu 17,5%. - Zależy nam na tym, aby jednocześnie w dystrybucji pojawiło się piwo przynajmniej trzech marek. Ich proces warzenia również dobiega końca, dlatego niebawem rozpoczniemy ich rozlewanie - mówi K. Błajet.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do