Reklama

Jak wygląda dieta dla osób z boreliozą?

25/07/2019 08:50

Temat boreliozy w okresie wakacyjnym staje się szczególnie gorący. To właśnie podczas letnich miesięcy jesteśmy najbardziej narażeni na kontakt z kleszczem, który przenosi bakterie prowadzące do rozwoju tej choroby. Nieodłącznym elementem dyskusji na temat boreliozy jest pytanie o to czy istnieje jakaś dieta, które może pomóc nam w walce z tą chorobą?

FAKTY NA TEMAT BORELIOZY

Borelioza zaliczana jest do chorób odzwierzęcych, ponieważ zarażenie następuje po ukąszeniu przez kleszcza. Są one nosicielami wielu chorób, ale patrząc na obecną sytuację epidemiologiczną w naszym kraju najistotniejsze są dwie z nich – kleszczowe zapalenie mózgu oraz borelioza Lyme. W przypadku pierwszej z nich odnotowuje się kilkaset przypadków zachorowań rocznie, a w przypadku drugiej około 20 tysięcy. Borelioza Lyme to choroba wielonarządowa w przebiegu, której może dojść do zajęcia skóry, stawów, serca oraz układu nerwowego. Charakterystycznym objawem jest rumień wędrujący, który pojawia się zazwyczaj po około 1-3 tygodniach po ukąszeniu przez kleszcza. Ma wygląd plamy, która szybko przejaśnia się i wykazuje centralne przejaśnienie. Inne objawy, które występują stosunkowo rzadko to:

  • świąd skóry
  • ból głowy
  • bóle mięśniowo-stawowe
  • powiększenie węzłów chłonnych

Po zaobserwowaniu tego typu objawów powinniśmy niezwłocznie udać się do lekarza. Leczenie boreliozy opiera się na antybiotykoterapii, która zazwyczaj prowadzona jest przez okres trzech tygodni. Jako element wspomagający, można włączyć określone fit posiłki, które pomogą nam w walce z boreliozą. Można je znaleźć na jakiepudelko.pl

JAK POWINNA WYGLĄDAĆ DIETA W LECZENIU BORELIOZY?

Podstawą leczenia boreliozy jest długotrwała antybiotykoterapia. Dlatego ważne jest, aby osoby ze zdiagnozowaną chorobą spożywały posiłki bogate w składniki o właściwościach przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych oraz wzmacniających układ immunologiczny. Osobom z boreliozą zaleca się również włączenie do diety odpowiednio dobranych ziół.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Ich źródłem są, m.in. tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, sardynki), orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, a także olej z orzechów włoskich.

Witaminy i składniki mineralne

W diecie osób z boreliozą największe znaczenie mają witaminy i składniki mineralne, takie jak:

  • witamina C (natka pietruszki, papryka, brukselka, owoce dzikiej róży, porzeczki)
  • witamina E (migdały, orzechy laskowe, oleje roślinne)
  • witamina D (węgorz, śledź, dorsz, łosoś, sardynka, jajka)
  • witamina B12 (jajka, mleko i produkty mleczne, wołowina)
  • magnez (nasiona słonecznika, migdały, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych)
  • cynk (pestki dyni, nasiona słonecznika, fasola biała, kasza gryczana)
  • miedź (nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały)

Witamina C i E działają przeciwzapalnie, witamina D korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego. Natomiast witamina B12 jest ważna w leczeniu ewentualnych stanów neurologicznych, które pojawiają się w boreliozie. Ważne są również składniki mineralne. Cynk wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego. Z kolei miedź pomaga w odbudowie tkanki chrzęstnej, która w związku z tym, że jest pożywką dla krętków, ulega zniszczeniu w trakcie choroby. W diecie osób z boreliozą istotne znaczenie ma również odpowiednia podaż magnezu, który łagodzi drżenie oraz bóle mięśni.

Składniki o właściwościach przeciwgrzybiczych

Leczenie boreliozy oparte jest na antybiotykoterapii. Niestety długi okres stosowania antybiotyków może prowadzić do rozwoju grzybicy. Dlatego w trakcie procesu leczenia tak ważne jest stosowanie się do zaleceń diety przeciwgrzybiczej. Przede wszystkim należy unikać produktów, które są źródłem węglowodanów prostych (m.in. słodycze, słodkie napoje gazowane, produkty z dodatkiem cukru i syropów). Po drugie warto wzbogacić jadłospis w fermentowane produkty mleczne, produkty kiszone oraz odpowiednio dobrane preparaty probiotyczne.

Zioła

Cennym uzupełnieniem diety dla osób z boreliozą są zioła. Poleca się przede wszystkim skrzyp, ziele krwawnika, szałwię, korzeń łopianu, jeżówkę, liść brzozy oraz pokrzywę.

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do