
Za tydzień tłusty czwartek. Wielu z nas tego dnia nie wyobraża sobie bez pączków. My po przepis na te na szybko udaliśmy się do pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Płomyk” w Tuchomku.
- Przepis otrzymałam od swojej koleżanki i przy pieczeniu pączków korzystam z niego już od bez mała 30 lat - mówi Teresa Mondry Dombrowska z KGW „Płomyk” w Tuchomku. Najpierw należy przygotować zaczyn z drożdży, mleka, cukru i odrobiny mąki. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki. - Należy pamiętać, by dobrze wygnieść ciasto. Musi być pulchne, dobrze napowietrzone. Gdy zacznie odchodzić od ręki i miski, można zająć się formowaniem pączków - dodaje T. Mondry Dombrowska. Z kilograma mąki, w zależności od wielkości, ulepić można do 40 pączków.
W przepisie na pączki na szybko pań z KGW „Płomyk” nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Pączki lepi się po jego wygnieceniu, a następnie na chwilę odstawia w ciepłe miejsce. Taki sposób ma przede wszystkim jedną zaletę. Łatwiej umieścić w nich nadzienie. Ciasto lepi się niemal tak, jak to na pierogi. - Nadzieniem do nich są gęste powidła. Te w domach dawniej gotowano do momentu, aż same w naturalny sposób zgęstniały. Gdyby zastosować rzadkie, to przy smażeniu po prostu wypłynie - mówi T. Mondry Dombrowska. - U mnie najczęściej były to śliwkowe. Dziś z kolei używamy tych z czarnej porzeczki - Ewa Graczyk.
Formowanie pączków to doskonała okazja, by panie: Mariola Borzyszkowska, Regina Singpiel, T. Mondry Dombrowska i E. Graczyk - opowiedziały co nieco o nich i wymieniły się doświadczeniem. - Pączki piekę już od co najmniej 50 lat. Przepis dostałam od mamy, która z kolei wzięła go od swojej. Bywa, że piekę nawet 100 sztuk - mówi E. Graczyk. - Należy pamiętać, że ciasto na pączki musi być gęstsze od tego na drożdżówkę - dodaje T. Mondry Dombrowska, dodając: - Tradycja mówi, by przy lepieniu pączków, drożdżówki, chleba i w ogóle ciasta drożdżowego zachować spokój. Dzieci musiały być cicho, bo inaczej ciasto nie wyrośnie.
- Pączki dawniej przygotowywano zimową porą, po Nowym Roku. Podawano je także przy darciu pierza. Pieczono je na smalcu. Obecnie częściej używa się oleju - mówi E. Graczyk. Dawniej przygotowywano także kładzione łyżką, wówczas były bardziej chrupiące, miały też takie różki - śmieją się panie z KGW „Płomyk”.
Piękne i rumiane pączki na szybko posypujemy cukrem pudrem, nim... znikną z talerza.
Pączki na szybko pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Płomyk” w Tuchomku
6 jajek (żółtka)
1 kg mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny
100 g drożdży
Drożdże z solą rozpuścić w misce, dodać żółtka z olejem, rozkręcić. Dodać mąkę na przemian z rozgrzanym mlekiem i cukrem. Wyrobić ciasto. Wypełnić nadzieniem i pozostawić do wyrośnięcia.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!