Reklama

Konkurs kulinarny na Rugii z udziałem uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie

27/11/2021 15:20

Na Rugii odbył się konkurs kulinarny o puchar rugijskiego starosty, w którym udział wzięli Bartosz Łojek i Zuzanna Kąkol z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie.

Zadaniem uczestników 13.11. było przygotowanie dań, które później zostaną podane na bankiecie. W skład menu weszły przystawka, zupa, danie główne i deser. Do każdej potrawy podane były składniki. I tak pierwsza zawierać musiała przegrzebki w połączeniu z sandaczem. Zupa ogonowa była już gotowa, należało do niej zaproponować wkładkę. Danie główne składać się miało z cielęciny, brokułów, grzybów shiitake oraz zapiekanki ziemniaczanej. Deser zaś zawierał mus czekoladowy z dowolnym wypiekiem. - Na przyrządzenie całości mieliśmy 5,5 godz. Dania musieliśmy wydawać w 15-minutowych odstępach. Przygotowanie 8 porcji każdego w tak krótkim czasie stanowiło dla mnie największą trudność. Dodatkowo po niemiecku musieliśmy opisać każdą potrawę kelnerom, którzy zajmowali się ich podawaniem. W tym języku przedstawialiśmy je także przed komisją - mówi B. Łojek. Do konkursu przygotowywali się przez 3 tygodnie. - Wspólnie z Zuzią ćwiczyliśmy pod okiem Mariusza Sulikowskiego, szefa kuchni w restauracji „Stacja Smaku” w Udorpiu. Pomógł nam w udoskonaleniu naszych potraw, a także pokazał, jak je przygotować. Jestem mu bardzo wdzięczny, podobnie jak naszej nauczycielce Marzenie Wnuk Lipinskiej, która z nami pojechała do Niemiec, a także całej mojej rodzinie, która bardzo mnie wspierała - mówi B. Łojek. Ostatecznie w konkursie zajął III miejsce, a Z. Kąkol II miejsce.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do