Reklama

Klopsiki, gołąbki, leczo, sernik, czyli dynia na kilkadziesiąt sposobów

11/10/2023 15:20

Klopsiki, gołąbki, leczo, sernik, babeczki, galaretka, a wszystko z dynią w roli głównej. W końcu to było święto tego pomarańczowego warzywa. Tradycyjnie w Tuchomiu na Święcie dyni stół był suto zastawiony. W tym roku 10.10. na stole zobaczyliśmy 37 dań zgłoszonych przez koła gospodyń wiejskich oraz prywatne osoby. Wśród nich m.in. leczo, klopsiki drobiowe w sosie dyniowym, gołąbki w ssie koperkowo-dyniowym, pieczeń z dyni z kaszą i warzywami, lasagne dyniowa z mięsem z indyka, sałatka z buraczkami i dynią, pączki dyniowe z nadzieniem dyniowym, sernik z dynią, drożdżowe bułeczki dyniowe, krem z dyni z czekoladą i chili. Smakowaniu nie było końca.

NAGRODZENI PODCZAS ŚWIĘTA DYNI W TUCHOMIU 2023

Potrawy wytrawne

1. Pieczeń z dyni z kaszą i warzywami - Beata Myszk, 2. Pasztet dyniowy z bułeczkami i sosem żurawinowym - Marzena Lenc, 3. Pesto dyniowe „Marysieńka”

Potrawy słodkie

1. Galaretki dyniowe - KGW „Jeżyna” Tągowie, 2. Tiramisu - B. Myszk, 3. Serniczki z dyni - KGW Trzebiatkowa.

Przetwory

1. Krem z dyni z czekoladą i chili - B. Myszk, 2. Cukinia z ananasem - KGW „Jeżyna” Tągowie, 3. Dżem dyniowy z przyprawami korzennymi - KGW „Jeżyna” Tągowie.

Nagroda specjalna

Leszek Kupczyk z Tuchomka

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do