Reklama

Burak okraszony mięsem mielonym z sosem chrzanowym. Konkursowe danie KGW „Żuki Żukówko”

07/10/2023 09:20

Burak okraszony mięsem mielonym z sosem chrzanowym usmażony w... żuku przypadł do gustu jurorom XXV Kaszubskiej Jesieni Rolniczej w Lubaniu. Autorami są gospodarze z KGW „Żuki Żukówko”.

W sobotę 16.09. Koło Gospodarzy Wiejskich „Żuki Żukówko” wystartowało w konkursie kulinarnym na potrawę z buraka podczas dożynek Diecezji Pelplińskiej i gminy Nowa Karczma Lubaniu. - Wcześniej braliśmy udział w spotkaniu dla KGW w Miastku na temat pozyskiwania środków dla kół. Panie z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu zachęciły nas do wzięcia udziału w konkursie. Wybraliśmy się więc spróbować swoich sił - opowiada Jan Ryngwelski z KGW „Żuki Żukówko”. Danie panowie wymyślili specjalnie na turniej. - Chcieliśmy zaproponować coś, czego nie ma w internecie. Coś wyjątkowego, co zauroczy jurorów - mówi J. Ryngwelski, dodając: - Padło na ugotowanego buraka, który następnie został okraszony mięsem mielonym i usmażony na głębokim oleju. Nazwaliśmy to danie burak w pancerzu. Podaliśmy je z dwoma sosami chrzanowymi do wyboru, a także barszczykiem do picia.

Przygotowana na kuchence gazowej w należącym do KGW Żuku została podana jako pierwsza z 12 konkursowych potraw. Zasmakowała komisji, która przyznała gospodarzom z Żukówka III miejsce. - Byliśmy jedyną męską ekipą i jedyną z powiatu bytowskiego. Cieszymy się bardzo, że nasze danie zostało docenione - mówi J. Ryngwelski. „Żuki” otrzymały nagrody rzeczowe, m.in. opiekacz 3 w 1, do robienia gofrów, sandwiczy i grillowania.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do