
Burak okraszony mięsem mielonym z sosem chrzanowym usmażony w... żuku przypadł do gustu jurorom XXV Kaszubskiej Jesieni Rolniczej w Lubaniu. Autorami są gospodarze z KGW „Żuki Żukówko”.
W sobotę 16.09. Koło Gospodarzy Wiejskich „Żuki Żukówko” wystartowało w konkursie kulinarnym na potrawę z buraka podczas dożynek Diecezji Pelplińskiej i gminy Nowa Karczma Lubaniu. - Wcześniej braliśmy udział w spotkaniu dla KGW w Miastku na temat pozyskiwania środków dla kół. Panie z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu zachęciły nas do wzięcia udziału w konkursie. Wybraliśmy się więc spróbować swoich sił - opowiada Jan Ryngwelski z KGW „Żuki Żukówko”. Danie panowie wymyślili specjalnie na turniej. - Chcieliśmy zaproponować coś, czego nie ma w internecie. Coś wyjątkowego, co zauroczy jurorów - mówi J. Ryngwelski, dodając: - Padło na ugotowanego buraka, który następnie został okraszony mięsem mielonym i usmażony na głębokim oleju. Nazwaliśmy to danie burak w pancerzu. Podaliśmy je z dwoma sosami chrzanowymi do wyboru, a także barszczykiem do picia.
Przygotowana na kuchence gazowej w należącym do KGW Żuku została podana jako pierwsza z 12 konkursowych potraw. Zasmakowała komisji, która przyznała gospodarzom z Żukówka III miejsce. - Byliśmy jedyną męską ekipą i jedyną z powiatu bytowskiego. Cieszymy się bardzo, że nasze danie zostało docenione - mówi J. Ryngwelski. „Żuki” otrzymały nagrody rzeczowe, m.in. opiekacz 3 w 1, do robienia gofrów, sandwiczy i grillowania.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie