Reklama

Fast foody, a może warzywa i owoce? Projekt „3 Kroki do Zdrowia” w Środowiskowym Domu Samopomocy

26/01/2023 17:20

Tradycyjny fast food, choć smaczny, raczej nie jest zdrowszy niż warzywa czy owoce. Właśnie o tym przekonywała się grupa ponad 20 bytowiaków i gości z Ukrainy.

Przez ostanie cztery miesiące ub.r. w Środowiskowym Domu Samopomocy w Bytowie 22 osoby brały udział w projekcie „3 Kroki do Zdrowia”. - Skierowany był do osób z niepełnosprawnością z zaburzeniami psychicznymi z terenu gminy Bytów. Chodziło w nim głównie o poprawę jakości życia uczestników i ich rodzin. Do udziału zaprosiliśmy również gości z Ukrainy, którym trudno odnaleźć się w nowej dla nich rzeczywistości - mówi Marzena Jereczek, kierownik ŚDS w Bytowie. W zajęciach uczestniczyły osoby w wieku od 19 do 70 lat - podopieczni ŚDS-u, uczestnicy WTZ-etu i wspomniane 4 panie z Ukrainy.

Spotkania podzielono na 3 etapy, tzw. kroki. Pierwszy to zajęcia ruchowe dynamiczne. - Prowadziliśmy je m.in. na świeżym powietrzu z użyciem np. siłowni zewnętrznej czy boiska. Gdy pogoda nie sprzyjała, ćwiczyliśmy w sali rehabilitacyjnej, wykorzystując m.in. muzykoterapię, taniec ze wstęgami, pokaz eko-mody, były też zabawy integracyjne. Zajęcia te pozwoliły bliżej poznać się uczestnikom, pomogły odnaleźć się i funkcjonować w nowej grupie, a dzięki temu wzrosło ich poczucie bezpieczeństwa i własnej wartości - mówi Urszula Jaszul, która prowadziła zajęcia, na co dzień pedagog w ŚDS w Bytowie. Krok drugi to gimnastyka w stylu „flow”. Uczestnicy poznali różne formy aktywności fizycznej, techniki oddechowe niwelujące stres, sposoby na relaksację ciała i wyciszenie umysłu. - Podkreśliliśmy, jak ważne jest świadome oddychanie, które w połączeniu z ruchem daje niesamowite efekty. Podczas ćwiczeń płynęliśmy w rytmie flow jogi, czyli płynnie i harmonijnie. Flow uczy, jak płynąć z nurtem życia, stawiać czoła wyzwaniom, zachowując wewnętrzny spokój. To powrót do naturalności, do stanu jedności ciała i umysłu. Przyjemna, umiarkowana forma aktywności bardzo się wszystkim spodobała. Poprowadziłam też kilka zajęć jogi Yin. To powolna, statyczna forma jogi. Zwana potocznie akupunkturą bez igieł, nowoczesna technika zdrowotna i relaksacyjna. Uczestnicy wykonywali ćwiczenia oddziałujące na stawy, więzadła, ścięgna i powięzi okalające mięśnie. Zrelaksowali się, wyciszyli. Poznawali też zdrowotny wpływ olejków eterycznych - mówi Luiza Sawka-Boniewska ze Studia Jogi „Yoga Bella”, która poprowadziła również warsztaty jogi twarzy i automasażu twarzy. Cennych wskazówek dodatkowo udzielała zaproszona do projektu pani Oksana - logopeda z Ukrainy. Pokazała ćwiczenia likwidujące napięcia twarzy do wykonania w domowym zaciszu.

Ostatnim krokiem były warsztaty kulinarne pod nazwą „Jemy zdrowo i sezonowo - dieta wege”. Uczestnicy poznali dania wegetariańskie, które mogą zabrać ze sobą do pracy, na zajęcia czy w podróż. - Chciałam zachęcić ich do samodzielnego przyrządzania posiłków, a przede wszystkim urozmaicania codziennych obiadów surówkami i sałatkami - mówi L. Sawka-Boniewska. Nie zawsze było jednak wegetariańsko. - Chcieliśmy bowiem ugości osoby z Ukrainy biorące udział w projekcie i przygotowaliśmy wspólnie sałatkę ukraińską szuba, ale z kaszubską nutą. Goście odwdzięczyli się, przygotowując dla nas pielmieni. Wspólnie uczyliśmy się przyrządzać ciasto i farsz do tych sławnych pierożków - mówi L. Sawka-Boniewska. Uczestnicy z zaangażowaniem gotowali, kroili, siekali, piekli i przyprawiali, daniami wegetariańskimi zastępując tradycyjne fast foody. Powstały m.in. wege kebab, czyli zawinięte w naleśniki pieczarki z warzywami i surówką, czy ciasto z bananów. - Warsztaty kulinarne okazały się ulubionymi dla wszystkich. Wspaniała atmosfera i zaangażowanie - wspomina prowadząca.

Zwieńczeniem zajęć było grudniowe spotkanie podsumowujące, podczas którego uczestnicy otrzymali lunchboxy, w których będą przynosić swoje posiłki na zajęcia. Otrzymali też kajeciki z przepisami na dania, które przygotowywano na warsztatach. W trakcie spotkania bez wyrzutów raczono się zdrowymi i smakowitymi przekąskami wege oraz herbatkami ziołowymi. - Warsztaty tak się podobały uczestnikom, że planujemy ich kontynuację w najbliższym czasie - zapowiada M. Jereczek.

Projekt ,,3 Kroki do Zdrowia” odbył się w ramach ,, Działaj Lokalnie” we współpracy z Fundacją Rozwoju Lokalnego „Parasol” w Bytowie, finansowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce ze środków Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności oraz ze środków Gminy Bytów.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do