Wśród wielu ciekawych dań jakie zaprezentowano na święcie dyni w Tuchomiu, nie zabrakło również wyśmienitej zupy krem z dyni. Dla naszych Czytelników podajemy przepis na tę zdrową i wyjątkową zupę.
SKŁADNIKI:
1 kg dyni
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
sok z pół cytryny
łyżeczka tartego lub suszonego imbiru
2-3 drobiowe kostki rosołowe
sól, pieprz, koperek
śmietana
2 łyżki oliwy lub masła
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto, dodajemy posiekany czosnek. Wsypujemy do garnka i dokładamy pociętą w kostkę oczyszczoną dynię. Całość zalewamy wodą i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Dokładamy kostki rosołowe i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodajemy imbir, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy blenderem, doprawiamy śmietaną i koperkiem.
Zupa krem z dyni z imbirem i czosnkiem to bogactwo naturalnych witam. Jest doskonała na pokrzepienie zwłaszcza teraz w sezonie jesiennym.
Smacznego!
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie