Reklama

Wyjatkowy sposób na lina

07/10/2013 08:46
Lina w czerwonej kapuście z żurawiną i suszonymi śliwkami przygotowały uczennice bytowskiego ekonoma na VI Festiwal Potraw Kaszubskich w Ostrzycach. Pracochłonne danie otrzymało wyróżnienie.

 

Lin w czerwonej kapuście z żurawiną i suszonymi śliwkami:

1,3 kg świeżego lina
60 dag czerwonej kapusty
1 średniej wielkości cebula
6 dag suszonej żurawiny
3 dag suszonych śliwek
2 łyżki masła
1 cytryna
250 ml czerwonego półsłodkiego wina
cukier do smaku
sól, pieprz do smaku

 


Lina oczyścić i wyciąć filety. Przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem
z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.


Kapustę drobno poszatkować i delikatnie ugotować w niewielkiej ilości wody


z dodatkiem soku z cytryny. Dodać żurawinę i śliwki, dusić na małym ogniu. Obraną cebulę drobniutko pokroić, usmażyć na maśle i zalać winem. Jeszcze przez chwilę dusić i całość dodać do kapusty. Przyprawić solą i pieprzem.


Lina usmażyć na maśle. Rybę wyłożyć na delikatnie gotującą się kapustę
i przykryć. Pozostawić na 5 min., aby lin nabrał winnego smaku. Podawać na gorąco. Smacznego.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do