Reklama

W tłusty czwartek, jak zwykle w Tuchomiu, jest Święto Nalewki

03/03/2025 15:31

Dereniówka Anny Szreder otrzymała w tym roku zaszczytny tytuł Trunku Rycerza Chocimierza. Do konkursu zgłoszono 78 nalewek i win!

27 lutego, czyli w tłusty czwartek, już po raz czternasty w Tuchomiu rozstrzygnięto konkurs nalewek, win oraz piwa domowego. - Na pierwszym Święcie Nalewki zgłoszeń było 9, czy 10, w tym roku mieliśmy aż 78 trunków – mówi Ludwik Szreder, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Tuchomiu, który jest organizatorem imprezy. Wcale się nie zanosiło na tak dużą liczbę zgłoszeń. Jeszcze dwa dni przed konkursem zgłoszeń było niewiele. - Myślałem nawet, że trzeba będzie imprezę odwołać – mówi Ludwik Szreder.

O godz. 16.00 do „pracy", czyli oceny trunków, przystąpiło 5-osobowe jury w składzie Krzysztof Berlikowski (dyrektor Browaru Bytów), Piotr Pluto Prądzyński (Starostwo Powiatowe w Bytowie), Łukasz Zołtkowski (Muzeum Zachodniokaszubskie w Bytowie), Joanna Banaś (KRUS Bytów) i Monika Waśkowiak (PODR Bytów). Panowie oceniali nalewki słodkie, których zgłoszono aż 54. panie zajęły się dwoma pozostałymi konkursowymi kategoriami: nalewkami wytrawnymi i winami. Tak jak i w paru poprzednich latach nie zgłoszono żadnego produktu w kategorii piwo domowe, bo jego przygotowanie to po prostu wyższa szkoła jazdy. Oczywiście, ocena odbywała się anonimowo: jurorzy mieli tylko trunki i ich numery.

O godz. 17.00 zaczęło być gwarno w sali widowiskowej, gdzie przy poczęstunku (pączek i zupa) i występie zespołu Sami Swoi czekali na werdykt nie tylko „producenci" nalewek i win, ale także wszyscy inni wielbiciele domowej produkcji alkoholi niskoprocentowych. Tradycją bowiem jest, że po ogłoszeniu wyników jest okazja do degustacji zgłoszonych do konkursu trunków i pomówienie z ich wytwórcami.

Decyzją jury w kategorii nalewek słodkich zwycięstwo przypadło paniom z KGW Borowianki z Borowego Młyn za Kujące Złoto z agrestu. Za najlepszą nalewkę wytrawną uznano nalewkę z kurkumy Katarzyny Szreder, a w kategorii win pierwsze miejsce jury przyznało Edmundowi Zmuda Trzebiatowskiemu za wino półsłodkie z żurawiny. Specjalne wyróżnienie trafiło do Anny Szreder, która otrzymała tytuł Trunku Rycerza Chocimierza za wytworzoną przez siebie dereniówkę. Ta ostatnia kategoria była ograniczona tylko do trunków z gminy Tuchomie.

- Jeśli w przyszłym roku, zgłoszeń będzie równie dużo, będziemy musieli rozważyć, by jurorzy ocenę trunków zaczynali już dwie godziny przed uroczystym spotkaniem – mówi Ludwik Szreder.

WYNIKI KONKURSU

NALEWKI SŁODKIE
1. KGW Borowianki – Kujące Złoto z agrestu, 2. KGW JeżynyTągowie – nalewka z płatków róży, 3. Ewa Duks-Hopewell – pigwówka.
NALEWKI WYTRAWNE

1. Katarzyna Szreder – nalewka z kurkumy, 2. Halina Raniowska – jarzębiak, 3. Łukasz Sidorowicz – whisky kaszubskie z drewna dębowego.

WINA

1. Edmund Zmuda Trzebiatowski – wino półsłodkie z żurawiny, 2. KGW Borowianki – Gronowy Sad, 3. KGW Trzebiatkowa – wino gronowe półwytrawne.

NAGRODA GŁÓWNA
Tytuł Trunek Rycerza Chocimierza
– Anna Szreder za dereniówkę.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 25/03/2025 21:21
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do