To już drugi kulinarny sukces Iwony Dzikiej i Bogdana Adamczyka z Bytowa, prowadzących blog www.gotujemywdomu.com.
Tym razem na konkursie „A mi to rybka...” w Krzyni 1.09., na którym zajęli drugie miejsce. Wystartowali, podobnie jak podczas Jarmarku Pomorskiego, z kaszubskimi tobołkami, ale teraz z farszem rybnym - jak przystało na charakter imprezy. - Cieszymy się z zajętego miejsca, bo ryby nie są naszą dziedziną, dopiero je poznajemy. To tak jakby skoczek w dal miał rzucić dyskiem i zajął drugie miejsce - śmieje się B. Adamczyk. - Kaszëbsczé tòbołczi z farszem z wędzonego pstrąga to nie ostatnia odsłona - zapowiada I. Dzika.
SKŁADNIKI: CIASTO – mąka (1 kg), mleko (1 szklanka), jaja (4 szt.), suche drożdże (2 paczki), masło (1,5 kostki), cukier (2 łyżeczki), sól (2 łyżeczki), żółtko (2 szt.) + łyżeczka śmietany do posmarowania tobołków. Przy 14-centymetrowej średnicy kółka ciasta wyszło nam 40 sztuk. NADZIENIE – średniej wielkości pstrągi wędzone (4 szt.), gruszki (6 szt.), por (1 szt.), ser Gorgonzola (30 dag), jaja (2 szt.).
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do mąki dodać: jaja, masło, drożdże, mleko, cukier i sól. Wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Ten czas wykorzystujemy na wykonanie farszu. Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kosteczki. Ponownie kroimy ser. Kroimy por w drobne paseczki, filetujemy pstrągi i rozdrabniamy na małe kawałki. Proporcje farszu powinny być takie, aby ryba była 1/2 jego częścią. Mieszamy delikatnie składniki i dodajemy do niego 2 jaja. Teraz możemy nadziewać nasze tobołki na wyciętych krążkach. Położyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Tobołki związać sznurkiem (starać się wiązać jak najwyżej, co pozwoli nam na uzyskanie pożądanego wyglądu). Piec w rozgrzanym do 200 °C w piekarniku aż do zrumienienia się.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie