Reklama

Święto dyni w Tuchomiu

13/10/2020 17:20

- Pamiętam z lat młodości, że dynia gościła często na stołach. W szczególności kompot z tego warzywa. Później nieco o niej zapomniano. Dlatego cieszę się, że od 10 lat możemy w Tuchomiu odkrywać ją na nowo w różnych kombinacjach smakowych - mówił 8.10. na rozpoczęciu święta dyni Ludwik Szreder, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Tuchomiu.

Na stołach pojawiły się małe bułeczki w kształcie dyni, drożdżowe ślimaczki, pierożkowe ravioli i ciasto z czekoladowymi pająkami.

Więcej w czwartkowym wydaniu „Kuriera Bytowskiego”.

 

Bułeczki z pesto dyniowym według Kingi Domarus

15 g drożdży

1,5 łyżeczki cukru

3 łyżki mąki pszennej

100 ml mleka

Całość łączymy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

W osobnym naczyniu łączymy:

500 g mąki krupczatki

1 łyżeczkę soli

100 ml mleka

3 łyżki maska

200 g purée z dyni hokkaido

Do podanych składników dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 20 min. Następnie dzielimy ciasto na ok. 16 części. Formujemy kuleczki i obwiązujemy sznurkiem spożywczym, tworząc kształt dyni. Pieczemy 20-25 min w temp. 180oC. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek i dekorujemy migdałami.

 

Dyniowy balsam do ust (jadalny)

2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)

łyżka miodu

łyżka brązowego cukru

łyżeczka miąższu z dyni

Składniki łączymy ze sobą w miseczce. Następnie zamykamy w małym szczelnym pojemniku, najlepiej szklanym.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do