
- Pamiętam z lat młodości, że dynia gościła często na stołach. W szczególności kompot z tego warzywa. Później nieco o niej zapomniano. Dlatego cieszę się, że od 10 lat możemy w Tuchomiu odkrywać ją na nowo w różnych kombinacjach smakowych - mówił 8.10. na rozpoczęciu święta dyni Ludwik Szreder, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Tuchomiu.
Na stołach pojawiły się małe bułeczki w kształcie dyni, drożdżowe ślimaczki, pierożkowe ravioli i ciasto z czekoladowymi pająkami.
Więcej w czwartkowym wydaniu „Kuriera Bytowskiego”.
15 g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
3 łyżki mąki pszennej
100 ml mleka
Całość łączymy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W osobnym naczyniu łączymy:
500 g mąki krupczatki
1 łyżeczkę soli
100 ml mleka
3 łyżki maska
200 g purée z dyni hokkaido
Do podanych składników dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 20 min. Następnie dzielimy ciasto na ok. 16 części. Formujemy kuleczki i obwiązujemy sznurkiem spożywczym, tworząc kształt dyni. Pieczemy 20-25 min w temp. 180oC. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek i dekorujemy migdałami.
2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
łyżka miodu
łyżka brązowego cukru
łyżeczka miąższu z dyni
Składniki łączymy ze sobą w miseczce. Następnie zamykamy w małym szczelnym pojemniku, najlepiej szklanym.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!