
- Ostatnio żadna książka kulinarna tak dobrze się nie sprzedawała - usłyszeliśmy w bytowskiej księgarni Conrad o zbiorze przepisów autorstwa Anny Balcerzak z Gochów. Dania z miejscowych produktów, a zwłaszcza ryb, znalazły się też w najnowszych wydawnictwach Lokalnej Grupy Rybackiej i Partnerstwa Dorzecze Słupi.
28 receptur autorstwa m.in. uczniów szkół gastronomicznych znalazło się w książce LGR „Pojezierze Bytowskie”. - To pokłosie zorganizowanego przez nas konkursu „Ryba słodkowodna dawniej i dziś”. Zgłosiło się do niego 11 uczniów i 7 restauracji. Ci pierwsi walczyli o miejsca, a te drugie prezentowały swoje potrawy - mówi Gabriela Nosinska z LGR. Wśród adeptów sztuki kulinarnej w gronie najlepszych znalazły się dwie uczennice Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie. Ich przepisy opatrzone zdjęciem autorek trafiły do książki „Potrawy z ryb”. Agnieszka Pluto Prądzińska zdobyła III miejsce za „Chrupiące sakiewki z wędzonym pstrągiem i gruszką otulone porem w duecie sosu cytrynowego i żurawinowego”, a Weronika Felska wyróżnienie za „Lekkie ciastko z pstrągiem w asyście aksamitnego sosu rybnego”. Bytowskie akcenty w wydawnictwie to również smakołyki przygotowane w trzech miejscowych lokalach - restauracjach „W zamku”, „Ułan” i „Nad jeziorem Jeleń”. Do wszystkich potraw, które trafiły do książki, wykorzystano gatunki ryb powszechnie dostępne na naszym terenie. - Taki był warunek stawiany uczestnikom. To dlatego najwięcej jest propozycji na przyrządzenie pstrąga, szczupaka, karpia, okonia, sandacza, węgorza - dodaje G. Nosinska. Publikację opatrzoną kolorowymi fotografiami wydano w 1 tys. egzemplarzy. Trafiła już do miejscowych Urzędów Gmin, Gdańska, do pozostałych LGR-ów wchodzących w skład Szlaku Rybackiego. - Mamy też pulę przeznaczoną dla mieszkańców obszaru, na którym działamy, więc zapraszamy zainteresowanych do naszej tuchomskiej siedziby - dodaje dyrektor biura LGR.
Tysiąc kalendarzy z przepisami wydała z kolei LGD Partnerstwo Dorzecze Słupi. Bytowiacy otrzymywali je m.in. podczas jarmarku zorganizowanego w wielkim namiocie na bytowskim rynku 14.12. Jak zwykle od kilku już lat znalazły się w nim potrawy, które zdobywają nagrody i wyróżnienia podczas organizowanego latem konkursu rozstrzyganego podczas Jarmarku Pomorskiego na zamku. Wśród nich m.in. te przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, prowadzących gospodarstwa agroturystyczne. - Wciąż są dostępne w naszej siedzibie w Krzyni koło Dębnicy Kaszubskiej - mówi prezes Partnerstwa, Lilianna Grosz.
- Rozdałam lub sprzedałam blisko 3 tys. egzemplarzy zaledwie od lipca, kiedy moja książka miała pierwszą promocję. Od tego czasu wciąż ją gdzieś pokazuję, mówię o niej. Za kilka tygodni odbędzie się promocja w Chojnicach, którą poprzedzą reklamy w Radio Weekend. W tym roku mam też zamiar zaprezentować ją w Brusach, Wielu, Miastku i Bytowie. Marzy mi się, że rozejdą się jeszcze 2 tys. egzemplarzy, a wtedy będzie to już prawdziwy bestseller - mówi A. Balcerzak, której książka rozchodzi się jak ciepłe bułeczki.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie