Reklama

Smacznie, zdrowo, po naszemu

10/01/2015 10:17

- Ostatnio żadna książka kulinarna tak dobrze się nie sprzedawała - usłyszeliśmy w bytowskiej księgarni Conrad o zbiorze przepisów autorstwa Anny Balcerzak z Gochów. Dania z miejscowych produktów, a zwłaszcza ryb, znalazły się też w najnowszych wydawnictwach Lokalnej Grupy Rybackiej i Partnerstwa Dorzecze Słupi.
28 receptur autorstwa m.in. uczniów szkół gastronomicznych znalazło się w książce LGR „Pojezierze Bytowskie”. - To pokłosie zorganizowanego przez nas konkursu „Ryba słodkowodna dawniej i dziś”. Zgłosiło się do niego 11 uczniów i 7 restauracji. Ci pierwsi walczyli o miejsca, a te drugie prezentowały swoje potrawy - mówi Gabriela Nosinska z LGR. Wśród adeptów sztuki kulinarnej w gronie najlepszych znalazły się dwie uczennice Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie. Ich przepisy opatrzone zdjęciem autorek trafiły do książki „Potrawy z ryb”. Agnieszka Pluto Prądzińska zdobyła III miejsce za „Chrupiące sakiewki z wędzonym pstrągiem i gruszką otulone porem w duecie sosu cytrynowego i żurawinowego”, a Weronika Felska wyróżnienie za „Lekkie ciastko z pstrągiem w asyście aksamitnego sosu rybnego”. Bytowskie akcenty w wydawnictwie to również smakołyki przygotowane w trzech miejscowych lokalach - restauracjach „W zamku”, „Ułan” i „Nad jeziorem Jeleń”. Do wszystkich potraw, które trafiły do książki, wykorzystano gatunki ryb powszechnie dostępne na naszym terenie. - Taki był warunek stawiany uczestnikom. To dlatego najwięcej jest propozycji na przyrządzenie pstrąga, szczupaka, karpia, okonia, sandacza, węgorza - dodaje G. Nosinska. Publikację opatrzoną kolorowymi fotografiami wydano w 1 tys. egzemplarzy. Trafiła już do miejscowych Urzędów Gmin, Gdańska, do pozostałych LGR-ów wchodzących w skład Szlaku Rybackiego. - Mamy też pulę przeznaczoną dla mieszkańców obszaru, na którym działamy, więc zapraszamy zainteresowanych do naszej tuchomskiej siedziby - dodaje dyrektor biura LGR.
Tysiąc kalendarzy z przepisami wydała z kolei LGD Partnerstwo Dorzecze Słupi. Bytowiacy otrzymywali je m.in. podczas jarmarku zorganizowanego w wielkim namiocie na bytowskim rynku 14.12. Jak zwykle od kilku już lat znalazły się w nim potrawy, które zdobywają nagrody i wyróżnienia podczas organizowanego latem konkursu rozstrzyganego podczas Jarmarku Pomorskiego na zamku. Wśród nich m.in. te przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, prowadzących gospodarstwa agroturystyczne. - Wciąż są dostępne w naszej siedzibie w Krzyni koło Dębnicy Kaszubskiej - mówi prezes Partnerstwa, Lilianna Grosz.
- Rozdałam lub sprzedałam blisko 3 tys. egzemplarzy zaledwie od lipca, kiedy moja książka miała pierwszą promocję. Od tego czasu wciąż ją gdzieś pokazuję, mówię o niej. Za kilka tygodni odbędzie się promocja w Chojnicach, którą poprzedzą reklamy w Radio Weekend. W tym roku mam też zamiar zaprezentować ją w Brusach, Wielu, Miastku i Bytowie. Marzy mi się, że rozejdą się jeszcze 2 tys. egzemplarzy, a wtedy będzie to już prawdziwy bestseller - mówi A. Balcerzak, której książka rozchodzi się jak ciepłe bułeczki.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do