Reklama

Ruskie, z kurkami lub owocami…

05/08/2016 10:11

Na talerzach pojawiło się wiele rodzajów farszu. A to wszystko z okazji „Dnia Pieroga” zorganizowanego przez Stowarzyszenie Osiecko.

Smakosze spotkali się 31.07. o godz. 14.00 w Osiekach (gm. Borzytuchom) na placu przy jeziorze aby wybrać najlepsze nadzienie tej popularnej potrawy w zorganizowanym dla wszystkich chętnych konkursie. - To już druga edycja. Chcemy kultywować i pokazywać polską, regionalną kuchnię, nierzadko w innej odsłonie. W tym roku otrzymaliśmy 7 zgłoszeń do konkursu. Jury musiało ocenić ciasto, farsz oraz, przede wszystkim, smak - mówi Władysław Szyp, prezes stowarzyszenia. Nagrody przyznawano w dwóch kategoriach : owocowe i wytrawne. W tej pierwszej zwyciężyła Małgorzata Maślana za swoje pierogi z jagodami. Drugie miejsce zajęła Irena Grabaszewska za owocowe pierogi z bitą śmietaną. W drugiej prym wiodła znów M. Maślana. Kurkowy farsz zachwycił podniebienia jury. Zaraz za nią uplasowało się Stowarzyszenie Osiecko, które przygotowało klasyk, czyli pierogi ruskie. Zwycięzcy otrzymali upominki. Organizatorzy przygotowali też wiele atrakcji dla uczestników. Można było popływać na kajaku i rowerze wodnym. Dzieci brały udział w konkursach. Przejażdżka bryczką i na kucykach była możliwa dzięki firmie ,,Tornado” z Przyborzyc, która przygotowała konne atrakcje.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do