Ugotowane ziemniaki przemielić przez praskę, dodać mąkę i jajko. Ciasto wyrobić tak jak na kopytka.
Mięso ugotować z dwoma listkami laurowymi , łyżką soli i trzema ziarnami pieprzu. Gdy mięso będzie ugotowane przemielić przez maszynkę wraz z namoczoną w mleku bułką. Wbić jedno jajko, doprawić solą, pieprzem i papryką. Farsz powinien mieć zwartą konsystencje.
Rzodkiewki i ogórka zetrzeć wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić aby oddały wodę. Następnie dodać jogurt naturalny, majonez, czosnek. Doprawić solą i białym pieprzem do smaku .
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm. Wyciąć okręgi szklanką i nakładać farsz. Dokładnie skleić brzegi pierożka i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie podawać z sosem w osobnym naczyniu.
(Pierożki warto przed podaniem oblać masłem. Świetnie wyglądają przystrojone cienko pokrojonymi i usmażonymi pieczarkami i posypane koperkiem).
Komentarze opinie