Reklama

Pierogi ziemniaczane z mięsem

16/06/2014 09:08
Prezentujemy zwycięskie potrawy pierwszego konkursu o tytuł Master Chefa Ekonoma. Dzisiaj ziemniaczane pierogi z mięsem Marcina Choszcza.

Pierogi z ciasta ziemniaczanego z mięsem i sosem rzodkiewkowo-ogórkowym.


1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki
2 jajka
40 dag łopatki wieprzowej
1 cebula
Bułka czerstwa
½ szkl. mleka

Pieprz,sól,papryka słodka
Pęczek rzodkiewek
Ogórek kanapkowy
2 gęste jogurty naturalne
2 łyżki majonezu
Czosnek do smaku


Ugotowane ziemniaki przemielić przez praskę, dodać mąkę i jajko. Ciasto wyrobić tak jak na kopytka.

Mięso ugotować z dwoma listkami laurowymi , łyżką soli i trzema ziarnami pieprzu. Gdy mięso będzie ugotowane przemielić przez maszynkę wraz z namoczoną w mleku bułką. Wbić jedno jajko, doprawić solą,  pieprzem i papryką. Farsz powinien mieć zwartą konsystencje.

Rzodkiewki i ogórka zetrzeć wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić aby oddały wodę. Następnie dodać jogurt naturalny,  majonez, czosnek. Doprawić solą i białym pieprzem do smaku .

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm. Wyciąć okręgi szklanką i nakładać farsz. Dokładnie skleić brzegi pierożka i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Danie podawać z sosem w osobnym naczyniu.

(Pierożki warto przed podaniem oblać masłem. Świetnie wyglądają przystrojone cienko pokrojonymi i usmażonymi pieczarkami i posypane koperkiem).

[gallery link="file" ids="10768,10769,10770,10771"]

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do