Z okazji zbliżających się Świat Bożego Narodzenia prezentujemy przepis naszej Czytelniczki na piernik przekładany powidłami.
SKŁADNIKI:
1 szklanka miód lejący 0,5 szt cytryny 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 8 g proszku do pieczenia 0,5 szklanki śmietany 18% 4 szt jajka 8 dag masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru marmolada najlepiej wieloowocowa
WYKONANIE:
Cukier z miodem gotować przez 3 minuty a następnie ostudzić. Do letniego dodać masło i jajka, cały czas ucierając. proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną i jak urośnie połączyć z reszta produktów. Następnie dodać do tego wciąż ucierając przesianą mąkę, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pół cytryny. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostudzeniu przekroić i przełożyć marmoladą.
Smacznego.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie