
Masz dobre produkty, a wiesz, że w najbliższym czasie ich nie spożyjesz? Nie marnuj jedzenia. Wsadź je do lodówki społecznej.
Od ubiegłego tygodnia w punkcie humanitarnym w sali sportowej na stadionie przy ul. Mickiewicza w Bytowie działa lodówka społeczna. Produkty, które tam trafiają, są przekazywane potrzebującym uchodźcom z Ukrainy. W urządzeniu można umieszczać świeżą żywność, która nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu (bądź przekroczyła datę minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia „należy spożyć do”). Do lodówki mogą też trafić kasze, ryże, makarony, mąki, cukier, ciastka, konserwy, zaprawy w słoikach, sery, jogurty, twarogi (wszystko w nieuszkodzonych opakowaniach). Można również przynieść zapakowane pieczywo, warzywa i owoce oraz przetwory własne, np. ciasto czy zupy, które muszą być szczelnie zapakowane z umieszczoną informacją o dacie przygotowania. W lodówce społecznej nie wolno umieszczać nadpsutych produktów, mających nietypowy zapach, kolor bądź wydęte wieczko, napoczętych, otwartych puszek, słoików, surowych jaj oraz wyrobów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną czy domowych majonezów. Do urządzenia nie wkładamy również surowego mięsa.
Żywność jest sprawdzana systematycznie przez wolontariuszy pod kątem przydatności do spożycia. Produkty można umieszczać w lodówce od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-17.00 oraz soboty w godz. 10.00-14.00.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!