Reklama

Na świąteczny stół

20/12/2013 12:44

Boże Narodzenie to obok przeżyć religijnych i rodzinnych przede wszystkim wyborne jedzenie. Czasem warto te tradycje odświeżyć. Oto nasze propozycje.


O nowe przepisy poprosiliśmy autorów bytowskiego kulinarnego bloga www.gotujemywdomu.com. Dla smakoszy ryb Iwona Dzika i Bogdan Adamczyk przygotowali przepis na szczupaka w sosie chrzanowo-żurawinowym. - To bardzo popularna ryba na Kaszubach, która ma wielu zwolenników. Proponujemy więc przyrządzenie jej w prosty sposób, ale dzięki sosowi dosyć wykwintny - tłumaczy B. Adamczyk. Coś dla siebie znajdą również smakosze słodkości. Rogaliki z nadzieniem makowym lub drożdżowe buchty, które doskonale mogą zastąpić popularny makowiec. - Mak jest swego rodzaju symbolem świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie mogło go zabraknąć w naszych propozycjach - dodaje B. Adamczyk.


B.K.



Szczupak w sosie chrzanowym z żurawiną


SKŁADNIKI: filet ze szczupaka (2 szt.), włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, ½ selera, 1/3 pora), liść laurowy (3 szt.), ziele angielskie (3 ziarenka), chrzan tarty (3 łyżki), cytryna (1 szt.), suszona żurawina (1/2 szklanki), śmietana 12% (1/2 szklanki), mąka pszenna (2 łyżki), biały pieprz (1 łyżeczka).


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Przygotowujemy bulion warzywny. Do wody dodajemy włoszczyznę, sól, liście laurowe, ziele angielskie i 2 plastry cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Filety szczupaka kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z letnim bulionem do wysokości ryby. Dodajemy żurawinę i gotujemy ok. 25 min do miękkości ryby, którą po ugotowaniu wyjmujemy z garnka. Wywar łączymy z mąką rozrobioną z połową szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu. Śmietanę łączymy z chrzanem i dodajemy do sosu. Doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Po zdjęciu z ognia, do garnka z sosem wkładamy rybę.





Rogaliki z makiem


SKŁADNIKI: CIASTO - mąka 0,5 kg), mleko (1/2-3/4 szklanki), jaja (4 szt.), suche drożdże (1 paczka), masło (20 dag), cukier (1 łyżeczka), sól (ok. łyżeczki). NADZIENIE - masa makowa (400 g), suszone morele (10 szt.), rodzynki (1/2 szklanki), suszona żurawina (1/2 szklanki), orzechy laskowe (1/2 szklaki), migdały (1/2 szklanki).


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Do mąki dodać: 2 jaja, masło, drożdże, mleko, cukier i sól. Wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelnie w woreczek foliowy, włożyć do miski z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Orzechy laskowe i migdały pokroić nożem na mniejsze cząstki. Morele pokroić w drobną kostkę. Połączyć z masą makową. Białka z dwóch jajek ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z masą makową i bakaliami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 połowy. Rozwałkować w kształcie koła. Obie części podzielić na 8 równych trójkątów, razem będzie 16. Na każdy trójkąt nakładać 1 łyżkę masy makowej i zwijać ciasto w kształt rogalika. Tak samo postępować z pozostałymi trójkątami. Na koniec należy posmarować rogaliki roztrzepanymi 2 żółtkami z łyżeczką mleka i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, aż do zrumienienia.





Buchty z makiem na wigilię


SKŁADNIKI: masa makowa (400 g), mleko (1/2 szklanki), świeże drożdże (20 g), cukier (5 łyżek), masło (80 g), stopione masło (10 dag), mąka pszenna (250 g), żółtka (2 szt.), suszone morele (10 szt.), rodzynki (1/2 szklanki), suszona żurawina (1/2 szklanki), orzechy laskowe (1/2 szklaki), migdały (1/2 szklanki), sól (szczypta).


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, rozmieszać z 2 łyżkami cukru i mąki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do mąki, wlać rozczyn, dodać miękkie masło. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Orzechy laskowe i migdały pokroić nożem na mniejsze cząstki. Morele pokroić w drobną kostkę. Połączyć z masą makową. Białka ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z masą makową i bakaliami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 porcji. Na każdą położyć porcję masy makowej, zlepić jak pieroga i uformować kulkę, zanurzyć w stopionym maśle. Układać w formie. Odstawić na 30 min. Później piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 min w temperaturze 180 stopni.





Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do