
Boże Narodzenie to obok przeżyć religijnych i rodzinnych przede wszystkim wyborne jedzenie. Czasem warto te tradycje odświeżyć. Oto nasze propozycje.
O nowe przepisy poprosiliśmy autorów bytowskiego kulinarnego bloga www.gotujemywdomu.com. Dla smakoszy ryb Iwona Dzika i Bogdan Adamczyk przygotowali przepis na szczupaka w sosie chrzanowo-żurawinowym. - To bardzo popularna ryba na Kaszubach, która ma wielu zwolenników. Proponujemy więc przyrządzenie jej w prosty sposób, ale dzięki sosowi dosyć wykwintny - tłumaczy B. Adamczyk. Coś dla siebie znajdą również smakosze słodkości. Rogaliki z nadzieniem makowym lub drożdżowe buchty, które doskonale mogą zastąpić popularny makowiec. - Mak jest swego rodzaju symbolem świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie mogło go zabraknąć w naszych propozycjach - dodaje B. Adamczyk.
B.K.
Szczupak w sosie chrzanowym z żurawiną
SKŁADNIKI: filet ze szczupaka (2 szt.), włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, ½ selera, 1/3 pora), liść laurowy (3 szt.), ziele angielskie (3 ziarenka), chrzan tarty (3 łyżki), cytryna (1 szt.), suszona żurawina (1/2 szklanki), śmietana 12% (1/2 szklanki), mąka pszenna (2 łyżki), biały pieprz (1 łyżeczka).
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Przygotowujemy bulion warzywny. Do wody dodajemy włoszczyznę, sól, liście laurowe, ziele angielskie i 2 plastry cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjmujemy warzywa i pozostawiamy do ostygnięcia. Filety szczupaka kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z letnim bulionem do wysokości ryby. Dodajemy żurawinę i gotujemy ok. 25 min do miękkości ryby, którą po ugotowaniu wyjmujemy z garnka. Wywar łączymy z mąką rozrobioną z połową szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu. Śmietanę łączymy z chrzanem i dodajemy do sosu. Doprawiamy cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Po zdjęciu z ognia, do garnka z sosem wkładamy rybę.
Rogaliki z makiem
SKŁADNIKI: CIASTO - mąka 0,5 kg), mleko (1/2-3/4 szklanki), jaja (4 szt.), suche drożdże (1 paczka), masło (20 dag), cukier (1 łyżeczka), sól (ok. łyżeczki). NADZIENIE - masa makowa (400 g), suszone morele (10 szt.), rodzynki (1/2 szklanki), suszona żurawina (1/2 szklanki), orzechy laskowe (1/2 szklaki), migdały (1/2 szklanki).
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Do mąki dodać: 2 jaja, masło, drożdże, mleko, cukier i sól. Wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelnie w woreczek foliowy, włożyć do miski z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Orzechy laskowe i migdały pokroić nożem na mniejsze cząstki. Morele pokroić w drobną kostkę. Połączyć z masą makową. Białka z dwóch jajek ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z masą makową i bakaliami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 połowy. Rozwałkować w kształcie koła. Obie części podzielić na 8 równych trójkątów, razem będzie 16. Na każdy trójkąt nakładać 1 łyżkę masy makowej i zwijać ciasto w kształt rogalika. Tak samo postępować z pozostałymi trójkątami. Na koniec należy posmarować rogaliki roztrzepanymi 2 żółtkami z łyżeczką mleka i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, aż do zrumienienia.
Buchty z makiem na wigilię
SKŁADNIKI: masa makowa (400 g), mleko (1/2 szklanki), świeże drożdże (20 g), cukier (5 łyżek), masło (80 g), stopione masło (10 dag), mąka pszenna (250 g), żółtka (2 szt.), suszone morele (10 szt.), rodzynki (1/2 szklanki), suszona żurawina (1/2 szklanki), orzechy laskowe (1/2 szklaki), migdały (1/2 szklanki), sól (szczypta).
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, rozmieszać z 2 łyżkami cukru i mąki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać do mąki, wlać rozczyn, dodać miękkie masło. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Orzechy laskowe i migdały pokroić nożem na mniejsze cząstki. Morele pokroić w drobną kostkę. Połączyć z masą makową. Białka ubić z solą na sztywną pianę i wymieszać z masą makową i bakaliami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 porcji. Na każdą położyć porcję masy makowej, zlepić jak pieroga i uformować kulkę, zanurzyć w stopionym maśle. Układać w formie. Odstawić na 30 min. Później piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 min w temperaturze 180 stopni.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie