Reklama

Na Sardynii podpatrywali, jak promować lokalne produkty

03/11/2023 17:20

Partnerstwo Dorzecze Słupi kojarzy się z naszym lokalnym jedzeniem, rzemiosłem. By podejrzeć, jak promują swojskie wyroby gdzie indziej, PDS wyruszył na śródziemnomorską Sardynię.

Na 5-dniowy wyjazd studyjny na włoską wyspę Sardynię 17.10. wybrali się przedstawiciele Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo Dorzecze Słupi, a także nominowani do certyfikatu marki Zielone Serce Pomorza. - Była to okazja do poznania tamtejszych produktów lokalnych, sposobów ich wykorzystania i promowania - mówi Lilianna Grosz z PDS-u. Grupa odwiedziła rodzinną piekarnię w niewielkiej miejscowości, tłocznię oliwy, przy której znajduje się muzeum dawniej używanych sprzętów, a także winiarnię, prowadzoną przez spółdzielnię zrzeszającą 300 członków. Zajrzała też do miejsca pozyskiwania soli - na skalę przemysłową, ale w sposób przyjazny środowisku, dodatkowo mieszczącego się na terenie parku natury z flamingami. Jednym z punktów wizyty we Włoszech było odwiedzenie targu z lokalnymi produktami, tj. pieczywem, mięsem, serami, warzywami, owocami, owocami morza i rybami. - Zobaczyliśmy się także lokalną grupą działania z północnej Sardynii. Jest dość młoda i to my głównie opowiadaliśmy o sobie. Dziwili się, że obejmujemy tak duży obszar. Spotkaliśmy się też z LGD Razem dla Radomki oraz Stowarzyszeniem LGD „Ziemia Pszczyńska”, a także z przedstawicielem włoskiej organizacji, która zrzesza różnego rodzaju podmioty działające w sferze turystyki i kultury - mówi L. Grosz.

Była też okazja do poznania uroków wyspy. - Na inspiracje trafialiśmy niemal na każdym roku. Nawet w małych miejscowościach działają warsztaty garncarskie, wiele budynków zdobią murale - mówi L. Grosz. Bytowiacy kosztowali oczywiście lokalnej kuchni, w tym sporo owoców morza i ryb. Spróbowali również swoich sił w warsztatach z gotowania, na których przyrządzili culurgiones, czyli sardyńskie pierogi. - To był wspaniały wyjazd, świetnie zorganizowany. Zaznaliśmy prawdziwej włoskiej gościnności, kuchni i kultury, a także zintegrowaliśmy się z innymi środowiskami LGD - mówi Mariola Jakacka z pracowni ceramicznej „Inwersja Kwarcu” w Bytowskim Centrum Kultury.

Wyjazd studyjny jest częścią projektu „Kaszuby i Kociewie turystycznym sercem Pomorza”. W jego ramach odbyły się m.in. konkurs Zielonego Serca Pomorza, promocja lokalnych wyrobów, a w listopadzie zaplanowano szkolenie, jak reklamować je za pośrednictwem social mediów.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do