
Partnerstwo Dorzecze Słupi kojarzy się z naszym lokalnym jedzeniem, rzemiosłem. By podejrzeć, jak promują swojskie wyroby gdzie indziej, PDS wyruszył na śródziemnomorską Sardynię.
Na 5-dniowy wyjazd studyjny na włoską wyspę Sardynię 17.10. wybrali się przedstawiciele Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo Dorzecze Słupi, a także nominowani do certyfikatu marki Zielone Serce Pomorza. - Była to okazja do poznania tamtejszych produktów lokalnych, sposobów ich wykorzystania i promowania - mówi Lilianna Grosz z PDS-u. Grupa odwiedziła rodzinną piekarnię w niewielkiej miejscowości, tłocznię oliwy, przy której znajduje się muzeum dawniej używanych sprzętów, a także winiarnię, prowadzoną przez spółdzielnię zrzeszającą 300 członków. Zajrzała też do miejsca pozyskiwania soli - na skalę przemysłową, ale w sposób przyjazny środowisku, dodatkowo mieszczącego się na terenie parku natury z flamingami. Jednym z punktów wizyty we Włoszech było odwiedzenie targu z lokalnymi produktami, tj. pieczywem, mięsem, serami, warzywami, owocami, owocami morza i rybami. - Zobaczyliśmy się także lokalną grupą działania z północnej Sardynii. Jest dość młoda i to my głównie opowiadaliśmy o sobie. Dziwili się, że obejmujemy tak duży obszar. Spotkaliśmy się też z LGD Razem dla Radomki oraz Stowarzyszeniem LGD „Ziemia Pszczyńska”, a także z przedstawicielem włoskiej organizacji, która zrzesza różnego rodzaju podmioty działające w sferze turystyki i kultury - mówi L. Grosz.
Była też okazja do poznania uroków wyspy. - Na inspiracje trafialiśmy niemal na każdym roku. Nawet w małych miejscowościach działają warsztaty garncarskie, wiele budynków zdobią murale - mówi L. Grosz. Bytowiacy kosztowali oczywiście lokalnej kuchni, w tym sporo owoców morza i ryb. Spróbowali również swoich sił w warsztatach z gotowania, na których przyrządzili culurgiones, czyli sardyńskie pierogi. - To był wspaniały wyjazd, świetnie zorganizowany. Zaznaliśmy prawdziwej włoskiej gościnności, kuchni i kultury, a także zintegrowaliśmy się z innymi środowiskami LGD - mówi Mariola Jakacka z pracowni ceramicznej „Inwersja Kwarcu” w Bytowskim Centrum Kultury.
Wyjazd studyjny jest częścią projektu „Kaszuby i Kociewie turystycznym sercem Pomorza”. W jego ramach odbyły się m.in. konkurs Zielonego Serca Pomorza, promocja lokalnych wyrobów, a w listopadzie zaplanowano szkolenie, jak reklamować je za pośrednictwem social mediów.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie