
Tartę szpinakową na spodzie z kaszy jaglanej ogłoszono najlepszym daniem 2 edycji konkursu Master Chef w bytowskim „ekonomie”.
Spośród 60 przepisów przygotowanych przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ZSEU do finału wybrano sześć. Najlepsi konkurowali 11.06. w pracowni gastronomicznej. Na przygotowanie potrawy mieli dwie godziny, a ich zmaganiom i efektom przyglądali się szefowie kuchni z bytowskich restauracji „W Zamku” i „Jaś Kowalski” oraz somińskiej „Kaszubski Bór”. Komisja oceniała wygląd, smak i profesjonalizm.
Jurorzy jednogłośnie zdecydowali, że najlepszym daniem była tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej, którą przygotowała Natalia Kiełpińska. Drugie miejsce przypadło Joanie Rohlender, która przyrządziła gołąbki z wątróbką i kaszą gryczaną z sosem śliwkowym. Trzeci był z kolei Grzegorz Ebel, który zaserwował comber z królika z kaszą z awokado i sosem żurawinowym. - Poziom okazał się wyższy niż w pierwszej edycji. Można powiedzieć, że tamta była rozgrzewką - podsumowuje Marzena Wnuk Lipińska, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych, już zapowiadając kolejną edycję za rok.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!