
74 produkty zgłoszono w tym roku do konkursu na certyfikat marki lokalnej Zielone Serce Pomorza. Największa rywalizacja była w kategorii jedzenie.
Uroczysta gala wręczenia certyfikatów tegorocznym zwycięzcom odbyła się w sobotę 23.11. w restauracji Jaś Kowalski. W kategorii na najlepszy produkt spożywczy zwyciężyła Regina Kossak Główczewska z Bytowa za gęsinę i kaczkę wędzoną. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała też Tamara Jagodzińska Izdebska z Jarosławca (gm. Postomino) za kaczkę pieczoną. Z kolei najlepszą nalewką okazała się przygotowana przez Marię Różańską z Osowa (gm. Kępice) pigwówka „Złoty raj”. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała, Maria Jońca z Dębnicy Kaszubskiej za nalewkę z zielonego orzecha włoskiego. W kategorii wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze certyfikat Zielone Serce Pomorza trafił do Jerzego Jankowskiego z Kołczygłów za wyroby bednarskie. Wyróżnienie w tej kategorii trafiło dla firmy Rena Usługi Krawieckie i Renowacja Tkanin Unikatowych z Rekowa za haft kaszubski.Jako produkt i usługi turystyczne zwyciężył Ośrodek Wypoczynkowy „Zawiaty”.Wyróżnienie otrzymał Stanisław Pajdo z Gardny Wielkiej (gm. Smołdzino) za produkt zdrowe koła. W kategorii inicjatywy lokalne certyfikat przypadł Stowarzyszeniu Rozwoju Turystyki Wiejskiej Słowiniec w Smołdzinie. Tu wyróżnienie przyznano Miejsko-Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Kępicach za Bieg im. Elżbiety Garduły w Korzybiu. W trakcie uroczystości wręczono również nagrody specjalne. Stowarzyszenie Turystyki Rowerowej Szprycha w Słupsku zostało docenione za swój fanpage na facebooku jako najpopularniejsze spośród nominowanych. Natomiast Iwona Dzika i Bogdan Adamczyk odebrali nagrodę specjalną za innowacyjny blog kulinarny www.gotujemywdomu.com.
Więcej w czwartkowym wydaniu Kuriera.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie