
- Kuchnia kielecka jest bardzo prosta, bo biedna. Podstawa to mąka, ziemniaki, słonina, ale również z tych produktów można przygotować ciekawe dania - mówi pani Wiesława Żebrowska z Chotkowa, która udostępniła nam kilka przepisów na swoje rodzime specjały.
O tym, że w Chotkowie przygotowuje się smaczne regionalne potrawy mogliśmy się przekonać w ub.r. Jesienią kilka gospodyń z okazji wiejskiego festynu przygotowało specjały kuchni świętokrzysko-kieleckiej. - W naszej miejscowości sporo osób pochodzi właśnie z tego regionu Polski. Kiedy więc gmina zaproponowała nam przygotowanie święta swojskiego jedzenia wybraliśmy właśnie tą kuchnię regionalną, bo jest ona nam bliska, wyjątkowo smaczna - opowiada W. Żebrowska. - Kuchnia świętokrzyska była biedna. Podstawę stanowiły ziemniaki, kapusta, kasze i mleko. Dania codzienne różniły się od odświętnych tylko okrasą zrobioną najczęściej ze słoniny, rzadziej z boczku. Najbardziej popularna na kielecczyźnie była i jest zupa nazywana zalewajką coś w rodzaju białego barszczu. Ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, z których nie odlewało się wody, zalewano żurem - wyjaśnia kobieta, która zdradziła nam przepis na tą w wersji świątecznej. Oprócz tej potrawy pani Wiesława wyjawiła nam również jak przygotować inne wyjątkowo proste, a dobre dania, które prezentujemy poniżej.
B.K.
Barszcz kielecki
Gotujemy wywar z wędzonki (żeberka, boczek, szynka, kiełbasa). Następnie wyjmujemy cała wędzonkę i ostudzona kroimy w drobna kostkę.
Do wywaru dodajemy zakwas żytni i serwatkę lub śmietanę 32-36%.
Całość solimy, pieprzymy, można zagęścić mąką.
Na koniec do barszczu dodajemy wędzonkę, jajka i koniecznie świeżo utarty chrzan.
Barszcz można podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Pierogi z twarogiem na słodko
Twaróg koniecznie dobrze wyrobić, dodając cukier, cukier puder oraz 4-5 żółtek i obowiązkowo odrobinę pieprzu.
Ugotowane pierogi, (często nazywane również kluskami lub kopytkami) okrasić tłusta śmietanką, może być lekko kwaśna.
Goły (gałki)
Kluski z surowych tartych ziemniaków. Utarte ziemniaki dobrze odcisnąć, dodać jajka i ciut mąki. Formować kulki. Ugotowane okrasić słoniną.
Kapusta z grochem
1/2 kg suszonego grochu zalewamy zimną wodą. I zostawiamy na noc do napęcznienia.
2 cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na 4-6 łyżkach oleju.
Do garnka wkładamy 1,5 kg kiszonej kapusty, dodajemy usmażoną cebulę, pieprz, sól oraz dwie garście suszonych grzybów (wcześniej również namoczonych i pokrojonych).
Dolewamy ok 1-1,5 l wody i gotujemy 2-3 godz.
W oddzielnym naczyniu przez taki sam czas gotujemy groch.
Na koniec łączymy wszystko razem i dusimy jeszcze 10-15 min. na wolnym ogniu.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie