Reklama

Kuchnia kielecka. Po prostu palce lizać

13/09/2013 11:49

- Kuchnia kielecka jest bardzo prosta, bo biedna. Podstawa to mąka, ziemniaki, słonina, ale również z tych produktów można przygotować ciekawe dania - mówi pani Wiesława Żebrowska z Chotkowa, która udostępniła nam kilka przepisów na swoje rodzime specjały.


O tym, że w Chotkowie przygotowuje się smaczne regionalne potrawy mogliśmy się przekonać w ub.r. Jesienią kilka gospodyń z okazji wiejskiego festynu przygotowało specjały kuchni świętokrzysko-kieleckiej. - W naszej miejscowości sporo osób pochodzi właśnie z tego regionu Polski. Kiedy więc gmina zaproponowała nam przygotowanie święta swojskiego jedzenia wybraliśmy właśnie tą kuchnię regionalną, bo jest ona nam bliska, wyjątkowo smaczna - opowiada W. Żebrowska. - Kuchnia świętokrzyska była biedna. Podstawę stanowiły ziemniaki, kapusta, kasze i mleko. Dania codzienne różniły się od odświętnych tylko okrasą zrobioną najczęściej ze słoniny, rzadziej z boczku. Najbardziej popularna na kielecczyźnie była i jest zupa nazywana zalewajką coś w rodzaju białego barszczu. Ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, z których nie odlewało się wody, zalewano żurem - wyjaśnia kobieta, która zdradziła nam przepis na tą w wersji świątecznej. Oprócz tej potrawy pani Wiesława wyjawiła nam również jak przygotować inne wyjątkowo proste, a dobre dania, które prezentujemy poniżej.


B.K.


Barszcz kielecki





Gotujemy wywar z wędzonki (żeberka, boczek, szynka, kiełbasa). Następnie wyjmujemy cała wędzonkę i ostudzona kroimy w drobna kostkę.




Do wywaru dodajemy zakwas żytni i serwatkę lub śmietanę 32-36%.




Całość solimy, pieprzymy, można zagęścić mąką.




Na koniec do barszczu dodajemy wędzonkę, jajka i koniecznie świeżo utarty chrzan.




Barszcz można podawać z ugotowanymi ziemniakami.






Pierogi z twarogiem na słodko





Twaróg koniecznie dobrze wyrobić, dodając cukier, cukier puder oraz 4-5 żółtek i obowiązkowo odrobinę pieprzu.




Ugotowane pierogi, (często nazywane również kluskami lub kopytkami) okrasić tłusta śmietanką, może być lekko kwaśna.





Goły (gałki)


Kluski z surowych tartych ziemniaków. Utarte ziemniaki dobrze odcisnąć, dodać jajka i ciut mąki. Formować kulki. Ugotowane okrasić słoniną.



Kapusta z grochem





1/2 kg suszonego grochu zalewamy zimną wodą. I zostawiamy na noc do napęcznienia.




2 cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na 4-6 łyżkach oleju.




Do garnka wkładamy 1,5 kg kiszonej kapusty, dodajemy usmażoną cebulę, pieprz, sól oraz dwie garście suszonych grzybów (wcześniej również namoczonych i pokrojonych).




Dolewamy ok 1-1,5 l wody i gotujemy 2-3 godz.




W oddzielnym naczyniu przez taki sam czas gotujemy groch.




Na koniec łączymy wszystko razem i dusimy jeszcze 10-15 min. na wolnym ogniu.



Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do