Reklama

Kaszëbsczé tobòłczi wigilijne

28/11/2013 10:18
Blog kulinarny www.gotujemywdomu.com polecał już tobołki z mięsem, kurkami i rybą, teraz przyszedł czas na wigilijne z kapusta i grzybami.

SKŁADNIKI: CIASTO – mąka (0,5 kg), mleko (1/3 szklanki), jaja (2 szt.), suche drożdże (1 paczka), masło (20 dag), cukier (1 łyżeczka), sól, masło do posmarowania tobołków. NADZIENIE – kapusta kiszona (1 kg), grzyby suszone (10 dag), marchewka (2 szt.), seler (1/2 szt.), cebula (1 szt.), por (1/2 szt.), kminek (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i odkładamy na godzinę. Następnie wyjmujemy grzyby i drobno szatkujemy. Wodę z grzybów i grzyby dodajemy do poszatkowanej drobno kapusty i wkładamy do garnka. Dodajemy tartą marchewkę, tarty seler, drobno pociętą w kostkę cebulę i por. Dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. półtora godziny. Farsz jest bardzo podobny do tych z pierogów z kapustą i grzybami. Robimy ciasto. Do mąki dodać: jaja, masło, drożdże, mleko, cukier i sól. Wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 14-16 cm, nakładać nadzienie i zamykać. Położyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować klarowanym masłem. Sakiewki związać sznurkiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C w piekarniku aż do zrumienienia się.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do