SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i odkładamy na godzinę. Następnie wyjmujemy grzyby i drobno szatkujemy. Wodę z grzybów i grzyby dodajemy do poszatkowanej drobno kapusty i wkładamy do garnka. Dodajemy tartą marchewkę, tarty seler, drobno pociętą w kostkę cebulę i por. Dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. półtora godziny. Farsz jest bardzo podobny do tych z pierogów z kapustą i grzybami. Robimy ciasto. Do mąki dodać: jaja, masło, drożdże, mleko, cukier i sól. Wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 14-16 cm, nakładać nadzienie i zamykać. Położyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować klarowanym masłem. Sakiewki związać sznurkiem. Piec w rozgrzanym do 220 °C w piekarniku aż do zrumienienia się.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie