Reklama

Gm. Tuchomie. Dynia nie jedno ma imię

30/10/2013 13:47

Choć ma wiele cennych właściwości, w naszej kuchni wciąż jest niedoceniana. Panie z gminy Tuchomie obalały mit dyni, jako niesmacznej i mdłej.


Dynia na dobre rozgościła się w Centrum Międzynarodowych Spotkań w Tuchomiu. W środowy 23.10. wieczór w jednej z sal CMS-u stoły uginały się od smakołyków przyrządzonych właśnie z tego warzywa. Chętni mogli jej spróbować na słodko i na słono. Były ciasta typowo deserowe, ale też ciasteczka śniadaniowe. Prawdziwą furorę zrobił sernik i kopytka z dyni. Te drugie przygotowano na słodko z orzechami, rodzynkami i musem dyniowym oraz na słono. Nie zabrakło też bardziej znanej zupy krem z curry oraz konfitur i kompotu. Przy okazji rozstrzygnięto również konkurs na najoryginalniejsza potrawę z dyni. Jury pierwsze miejsce zgodnie przyznało Halinie Chamier Gliszczyńskiej za wyjątkowe ciasto z galaretką. - To nic trudnego. Mój pomysł zrodził się z potrzeby. Upiekłam biszkopt i zastanawiałam się czym go przełożyć. Wtedy pojawiła się dynia. Pokrojona w kostkę ugotowałam z jabłkami, pomarańczami i goździkami. Potem wymieszałam ja z agrestową galaretką i tak przygotowana masa przełożyłam biszkopt, który udekorowałam zjadalnymi liskami z dyniowej skórki - zdradza swój przepis pani Halina, która w kuchni chętnie sięga po dynię, również na inne sposoby. Oprócz konfitur przygotowuje z niej również sok z dodatkiem marchwi, który cieszy się ogromnym powodzeniem zwłaszcza u młodszych domowników.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do