
Choć ma wiele cennych właściwości, w naszej kuchni wciąż jest niedoceniana. Panie z gminy Tuchomie obalały mit dyni, jako niesmacznej i mdłej.
Dynia na dobre rozgościła się w Centrum Międzynarodowych Spotkań w Tuchomiu. W środowy 23.10. wieczór w jednej z sal CMS-u stoły uginały się od smakołyków przyrządzonych właśnie z tego warzywa. Chętni mogli jej spróbować na słodko i na słono. Były ciasta typowo deserowe, ale też ciasteczka śniadaniowe. Prawdziwą furorę zrobił sernik i kopytka z dyni. Te drugie przygotowano na słodko z orzechami, rodzynkami i musem dyniowym oraz na słono. Nie zabrakło też bardziej znanej zupy krem z curry oraz konfitur i kompotu. Przy okazji rozstrzygnięto również konkurs na najoryginalniejsza potrawę z dyni. Jury pierwsze miejsce zgodnie przyznało Halinie Chamier Gliszczyńskiej za wyjątkowe ciasto z galaretką. - To nic trudnego. Mój pomysł zrodził się z potrzeby. Upiekłam biszkopt i zastanawiałam się czym go przełożyć. Wtedy pojawiła się dynia. Pokrojona w kostkę ugotowałam z jabłkami, pomarańczami i goździkami. Potem wymieszałam ja z agrestową galaretką i tak przygotowana masa przełożyłam biszkopt, który udekorowałam zjadalnymi liskami z dyniowej skórki - zdradza swój przepis pani Halina, która w kuchni chętnie sięga po dynię, również na inne sposoby. Oprócz konfitur przygotowuje z niej również sok z dodatkiem marchwi, który cieszy się ogromnym powodzeniem zwłaszcza u młodszych domowników.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie