Gęś w kapuście to klasyka polskiej kuchni. Danie kojarzące się głównie z chłodniejszą porą roku i świętami. Być może trochę czasochłonne, ale warte przygotowania pyszne, sycące i zdrowe.
SKŁADNIKI
uda lub filety z świeżej gęsi
majeranek, cebula,
sól, pieprz,
woda
1/4 główki świeżej kapusty
WYKONANIE
Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacieramy sporą ilością majeranku, delikatnie pieprzymy. Układamy w naczyniu i posypujemy cebula pokrojoną w piórka. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Kiedy mięso przejdzie majerankiem oczyszczamy z cebuli i podsmażamy na patelni. Delikatnie zrumienione przekładamy do naczynia żaroodpornego dolewamy ok. 0,5 l wody i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę. Po jej upływie dodajemy do mięsa pokrojona w paski kapustę oraz cebulę, która pozostała z marynaty. Całość ponownie wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika. Kiedy mięso odchodzi od gości danie jest gotowe. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Doskonale smakuje z ciemnym pieczywem, kaszą lub gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie