Reklama

Gęś w kapuście

21/11/2013 10:27
Gęś w kapuście to klasyka polskiej kuchni. Danie kojarzące się głównie z chłodniejszą porą roku i świętami. Być może trochę czasochłonne, ale warte przygotowania pyszne, sycące i zdrowe.

SKŁADNIKI

uda lub filety z świeżej gęsi

majeranek, cebula,

sól, pieprz,

woda

1/4 główki świeżej kapusty

WYKONANIE

Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacieramy sporą ilością majeranku, delikatnie pieprzymy. Układamy w naczyniu i posypujemy cebula pokrojoną w piórka. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce. Kiedy mięso przejdzie majerankiem oczyszczamy z cebuli i podsmażamy na patelni. Delikatnie zrumienione przekładamy do naczynia żaroodpornego dolewamy ok. 0,5 l wody i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę. Po jej upływie dodajemy do mięsa pokrojona w paski kapustę oraz cebulę, która pozostała z marynaty. Całość ponownie wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika. Kiedy mięso odchodzi od gości danie jest gotowe. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

Doskonale smakuje z ciemnym pieczywem, kaszą lub gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do