Reklama

G. Borzytuchom. Festyn rybny z zupą czterech kultur

20/09/2013 09:23

Zupa rybna z kolorowymi ziemniaczanymi kluskami, czyli Bëtowsczi barabolnyj kociołek przygotowany przez Iwonę Dziką i Bogdana Adamczyka z www.gotujemywdomu.com.pl będzie jedną z głównych atrakcji festynu w Dąbrówce.


Rybnej imprezie, która odbędzie się w sobotę 21.09., towarzyszyć ma otwarcie odnowionego miejscowego parku. W programie konkursy i zabawy dla młodszych i starszych, a także pokaz przygotowania i degustacja Bëtowscziégò barabolnyjego kociołka. - Nazwa naszej zupy rybnej jest trójjęzyczna kaszubsko-ukraińsko-polska i jest zaledwie wstępem do przesłania, jakie za sobą niesie. To bytowski ziemniaczany kociołek, połączenie smaków czterech kultur i narodów. Znajdą się tam symbole Polski, Kaszub, Ukrainy i Niemiec, czyli taki nasz własny wielokulturowy kociołek. Bytów jest bowiem przykładem takiego bogactwa wielokulturowego, gdzie żyjemy w przyjaźni - mówi Bogdan Adamczyk, który wraz z Iwoną Dziką przygotuje zupę. Nie będzie to jednak popularnie znana zupa. Wywar przygotowany zostanie na bazie całych oczyszczonych ryb z warzywami. Ziemniaki natomiast zastąpione zostaną kluskami. To one staną się swego rodzaju symboliką tej potrawy. - Kluski o odcieniu czerwonym barwione buraczkami to ukłon w stronę barszczu ukraińskiego. Kluski żółte nawiązują do niemieckiej kuchni, w której piwo jest elementem wielu potraw. Z kolei klopsiki rybne symbolizują Kaszuby, natomiast te zabarwione naszymi zielonymi ziołami są odniesieniem do naszej ojczyzny - wyjaśnia I. Dzika. Początek pokazu kulinarnego zaplanowano na godz. 17.30. Po nim nastąpi degustacja dla zgromadzonych.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do