Reklama

Dynia na słodko i słono

24/10/2014 12:29
Kluski w sosie imbirowo-dyniowym, kopytka pyzy, tort i ciastka przyrządzili mieszkańcy gminy Tuchomie, którzy spotkali się na Święcie dyni. Oprócz degustacji były konkursy, wykład na temat właściwości warzywa, a także pokaz gotowania.

Stoły w tuchomskim Centrum Międzynarodowym Spotkań 16.10. zastawiono potrawami z dyni na różne sposoby. Goście częstowali się m.in. plackiem, leczem, kluskami, kopytkami, a także tortem i ciasteczkami. Autorzy potraw wzięli też udział w konkursie na tę najoryginalniejszą. Zwyciężyły gospodynie z Masłowic Tuchomskich, które reprezentowała Krystyna Wantoch Rekowska. Panie przygotowały kluseczki w sosie imbirowo-dyniowym. Drugie miejsce zajęła Halina Chamier Gliszczyńska z Tągowia za tort dyniowy, a trzecie przypadło kołu gospodyń wiejskich z Trzebiatkowej, które przyrządziło szynkę w sosie dyniowo-śliwkowym. Rywalizowali również najmłodsi, dla których przygotowano konkurs na najstraszniejszą dekorację z dyni. Pierwsze miejsce zajął Nikodoem Wysocki z Tuchomia, drugie Paulina Lipka z Kramarzyn, trzecie - Lena Szreder z Tuchomia.

Podczas biesiady nie tylko smakowano specjałów, ale i słuchano o właściwościach odżywczych dyni i jej sposobie wykorzystania w kuchni. Anna Balcerzak, znana kucharka z Brzeźna Szlacheckiego, pokazywała z kolei, jak przygotować placek dyniowy i zupę-krem.

Święto dyni zorganizował miejscowy Gminny Ośrodek Kultury w ramach projektu Jazda Kulturalna współfinansowanego przez Partnerstwo Dorzecza Słupi.

[gallery ids="14348"]

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do