Kluski w sosie imbirowo-dyniowym, kopytka pyzy, tort i ciastka przyrządzili mieszkańcy gminy Tuchomie, którzy spotkali się na Święcie dyni. Oprócz degustacji były konkursy, wykład na temat właściwości warzywa, a także pokaz gotowania.
Stoły w tuchomskim Centrum Międzynarodowym Spotkań 16.10. zastawiono potrawami z dyni na różne sposoby. Goście częstowali się m.in. plackiem, leczem, kluskami, kopytkami, a także tortem i ciasteczkami. Autorzy potraw wzięli też udział w konkursie na tę najoryginalniejszą. Zwyciężyły gospodynie z Masłowic Tuchomskich, które reprezentowała Krystyna Wantoch Rekowska. Panie przygotowały kluseczki w sosie imbirowo-dyniowym. Drugie miejsce zajęła Halina Chamier Gliszczyńska z Tągowia za tort dyniowy, a trzecie przypadło kołu gospodyń wiejskich z Trzebiatkowej, które przyrządziło szynkę w sosie dyniowo-śliwkowym. Rywalizowali również najmłodsi, dla których przygotowano konkurs na najstraszniejszą dekorację z dyni. Pierwsze miejsce zajął Nikodoem Wysocki z Tuchomia, drugie Paulina Lipka z Kramarzyn, trzecie - Lena Szreder z Tuchomia.
Podczas biesiady nie tylko smakowano specjałów, ale i słuchano o właściwościach odżywczych dyni i jej sposobie wykorzystania w kuchni. Anna Balcerzak, znana kucharka z Brzeźna Szlacheckiego, pokazywała z kolei, jak przygotować placek dyniowy i zupę-krem.
Święto dyni zorganizował miejscowy Gminny Ośrodek Kultury w ramach projektu Jazda Kulturalna współfinansowanego przez Partnerstwo Dorzecza Słupi.
[gallery ids="14348"]
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie