Reklama

Bytów. Słowińcy z Kluk i ich historia

20/09/2013 09:33
Choć pyszny swojski chleb i pokaz pracy na krośnie były tylko dodatkiem, na otwarciu najnowszej wystawy w Muzeum Zachodnikaszubskim w Bytowie zjawiły się tłumy. Dzięki niej poznać można kulturę i tradycję kaszubskich Słowińców zamieszkujących niegdyś okolice jezior Gardno i Łebsko.

- Tym zbiorem sprzętów i dokumentów chcemy przypomnieć mieszkańcom Pomorza, a także turystom, że obszar współczesnego kaszubskiego obszaru językowego zamieszkiwany był przez odłam ewangelickich Kaszubów zwanych Słowińcami. To bardzo ważne, bo dzisiaj praktycznie już ich nie ma. W Klukach nie mieszka w zasadzie nikt, kto byłby potomkiem tej grupy. Na szczęście mamy kontakt z ich krewnymi z Niemiec, dzięki którym m.in. powstała ta wystawa - mówiła pomysłodawczyni ekspozycji Gabryela Włodarska-Kotuszewska. Wystawa „Nazywano ich Słowińcami”, której wernisaż odbył się w bytowskim muzeum w piątek 13.09. przygotowana została z okazji 50. jubileuszu Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach. Prezentowano ją już w Pucku i Wejherowie.

Ekspozycja mówi o kulturze Słowińców, którzy stanowili grupę osiadłą na trudno dostępnych terenach nad jeziorem Łebsko i Gardno. Przetrwali do połowy XX w. Po wojnie resztki zmuszono w większości do wyjazdu do Niemiec, gdzie dziś mieszkają ich nieliczni potomkowie. Na ekspozycji w salach bytowskiego muzeum znalazły się najistotniejsze elementy dotyczące kultury materialnej tej ludności i najważniejszych aspektów jej życia. Na początku, dzięki zgromadzonemu wyposażeniu kuchni i pokoju, można się dowiedzieć jak wyglądał tradycyjny dom zamieszkiwany przez Słowińców. Kolejne stanowiska poświęcono ich codziennym zajęciom, m.in. uprawie lnu i wytwarzaniu z niego nici, tkanin oraz rybołówstwu, pozyskiwaniu torfu. Wernisażowi towarzyszył pokaz wyplatania na krośnie. Nie zabrakło też wypiekanego specjalną metodą chleba. Przygotowywano go z grubo mielonej mąki żytniej z podatkiem pszennej. Do ciasta, które wyrabiano tylko raz, dodawano również surowe tarte ziemniaki. Obecni na otwarciu wystawy mieli możliwość skosztowania tego wyjątkowego wypieku. Ekspozycję zwiedzać można do 13.10.

[gallery ids="2695,2696,2697,2698,2699,2700"]

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do