
Napój pietruszkowy oraz konfitura z płatków róży, które wyszły spod rąk Bożeny Ogar-Ekiert i jej córki Grażyny z Łąkiego, przypadły do gustu jury konkursu „Weki z Pomorskiej Spiżarni”.
To dobry rok dla mamy i córki, duetu z Kaszubskich Ziół, czyli Bożeny Ogar-Ekiert i jej córki Grażyny. Po niedawnym docenieniu ich syropu malinowo-imbirowego i zdobyciu Bursztynowego Lauru Marszałka Województwa Pomorskiego, teraz podniebienia jury doceniły dwa kolejne produkty prosto z Łąkiego. Ocenie komisji podlegały 32 produkty w 5 kategoriach. Te z Łąkiego zajęły drugie miejsce w przetworach owocowych za konfiturę z płatków róży oraz pierwsze miejsce w przetworach warzywnych za napój wzmacniający z pietruszką. - Oba cieszą się dużą popularnością wśród naszych klientów. Mają także wszechstronne zastosowanie, bo nie tylko kulinarne, ale są też dobre dla naszej urody. Na prowadzonych przeze mnie warsztatach powtarzam, że lubię i cenię sobie produkty, które nie tylko mogę zjeść, ale też używać w celach np. pielęgnacyjnych. Jednym działamy od wewnątrz i na zewnątrz - tłumaczy B. Ogar-Ekiert z Kaszubskich Ziół, dodając: - Konfiturą możemy dosładzać nie tylko herbatę czy nadziewać nią pączki. Ostatnio jedna z klientek przesłała zdjęcia kruchych ciasteczek nią dekorowanych. Wyglądały tak apetycznie, że sama muszę takie zrobić. Ale to nie jedyne jej zastosowanie. Konfitura sprawdzi się także jako doskonała baza do peelingów czy toników. Ma właściwości nawilżające, rozświetlające. Działa też przeciwzapalnie. Niestety, zapasy na ten rok już się skończyły. Niedawno zeszły nam ostatnie sztuki. Przyjmujemy jednak zamówienia na kolejny sezon. Jeśli zbiory nam pozwolą, zrobimy jej więcej.
Z kolei napój wzmacniający z pietruszką był już wcześniej doceniony w naszych stronach. W 2019 r. otrzymał wyróżnienie w konkursie Zielone Serce Pomorza organizowanym przez Partnerstwo Dorzecze Słupi. - To jeden z najchętniej wybieranych przez klientów produkt. Rozcieńczają go, albo i nie, piją na ciepło i zimno. Sami nam podpowiadają, jak można go zastosować. Działa wzmacniająco i rozgrzewająco przez korzenne dodatki. To idealny produkt na jesienno-zimową porę. Same bardzo lubimy ten napój i często stosujemy - tłumaczy właścicielka Kaszubskich Ziół.
Panie za podium otrzymały nagrodę finansową. - Część jak zwykle przeznaczymy na inwestycje. Może kupimy m.in. naczynia do pasteryzacji. Skapnie coś z tego dla bliskich, których zaprosimy np. na wspólną kolację. Wygrana to dla nas przede wszystkim motywacja do pracy. Cały czas przeszukujemy stare kaszubskie receptury w poszukiwaniu inspiracji. Chcemy, aby to, co wychodzi spod naszych rąk, było też związane z naszym regionem. To nas rozwija. Z drugiej strony czujemy satysfakcję, że nasze produkty są doceniane przez komisje, w których zasiadają nierzadko m.in. doświadczeni kucharze. Cieszymy się, że smakuje, zwłaszcza naszym klientom - mówi B. Ogar-Ekiert.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!