Reklama

Bitwa Regionów w Gołczewie. Zwycięstwo dała kaczka nadziewana kaszubskim złotem

27/09/2022 09:20

Jednym z elementów parchowskich gminnych dożynek odbywających się 10.09. w Gołczewie była Bitwa Regionów. Wystartowało w niej 13 kół gospodyń wiejskich z powiatu bytowskiego. W ub.r. konkurs odbył się online. W tym już w formie stacjonarnej, która daje możliwość do spotkań, wymiany przepisami czy próbowania przygotowanych dań. Wśród potraw największe uznanie jurorów zdobyła kaczka nadziewana kaszubskim złotem przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich „Borowianki” z Borowego Młyna. - Gdy postanowiłyśmy wziąć udział w konkursie, zastanawiałyśmy się, co przygotować. W sumie zebrało się nas 20 osób. Wspólnie zdecydowałyśmy się na nadziewaną kaczkę, na którą przepis znają panie z koła - mówi Małgorzata Pluto Prądzinska, przewodnicząca KGW „Borowianki”. Jako nadzienia panie użyły kaszy gryczanej. - W gminie Lipnica sieje się jej wiele, dobrze sobie radzi na naszej piaszczystej, niezbyt urodzajnej glebie. Można powiedzieć, że to takie nasze złoto - dodaje M. Pluto Prądzinska. Kaczkę, ze względu na czas przygotowania, panie zaczęły przyrządzać w sobotę już od wczesnych godzin porannych. Opłaciło się. Jej smak zachwycił jurorów. Zapytane o przepis Borowianki mówią wprost: - Zwycięskiego się nie zdradza - mówi przewodnicząca KGW.

Na nowość zdecydowały się członkinie KGW „Malwy” z Sierzna. - Zastanawiałyśmy się, co przygotować. Wiedziałyśmy, że potrawa musi być prosta. Wybór ryby jest niemal oczywisty. Króluje na naszych stołach. Zdradziłam swój przepis na karasia. Okazało się, że w ten sposób, żadna z członkiń go nie przygotowuje - mówi Edyta Gostomczyk, przewodnicząca KGW „Malwy” z Sierzna. To ona wykonała konkursowe danie. - Moje koleżanki z kolei spróbowały go dopiero po ogłoszeniu werdyktu przez jurorów - mówi E. Gostomczyk, zdradzając jednocześnie tajemnicę przygotowania: - Potrawę nazwaliśmy Anielski karaś. Ta ryba ma bardzo dużo ości, dlatego przy jej jedzeniu trzeba mieć anielską cierpliwość. Ale jest na to sposób. Grzbiet ryby przed smażeniem należy poprzecinać na ukos. Wtedy część ości się rozpuści.

Trzecie miejsce zajęły panie z KGW z Jamna, które przygotowały zupę brukwiową. - Zdecydowałyśmy się na nią, ponieważ kiedyś dużo się jej gotowało na Kaszubach. Chciałyśmy w ten sposób nawiązać do tradycji - mówi Bernadeta Majkowska, przewodnicząca KGW z Jamna. Zdobycie przepisu na zupę nie było trudne. - Każda z nas gotowała ją w swoim domu, więc sposób jej przyrządzenia nie jest tajemnicą - mówi B. Majkowska.

Przepis na zupę z brukwi

Składniki

gęś
żółta brukiew
marchew
seler
korzeń pietruszki
majeranek

Sposób przyrządzenia

Przygotować wywar z gęsi. Dołożyć do niej brukiew, marchew, pietruszkę. Na koniec dodać ziemniaki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać majeranek.

Przepis na Anielskiego karasia

Składniki
karaś
śmietana 30%
koper

Sposób przyrządzenia
Rybę oczyścić, a grzbiet naciąć na ukos. Następnie posolić i usmażyć na oleju. Ciepłą rybę zalać śmietaną i porządnie zagotować, a następnie dodać koper. Najlepiej smakuje na ciepło.

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do