Reklama

Ziemniaczane babeczki

03/07/2014 09:39
W szkolnym konkursie Master Chefa Ekonoma trzecie miejsce przypadło Annie Puzdrowskiej. Naszym Czytelnikom prezentujemy przepis na przygotowane przez nią ziemniaczane babeczki.

Babeczki ziemniaczane z warzywami i sosem czosnkowo-koperkowym

Składniki:

35 dag ziemniaków

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 jajko

1 mała cebula

50 g wędzonego boczku

½  łyżeczki majeranku

1 łyżeczka soli

1 marchew

1 mała pietruszka

Trochę pora i selera

Rzodkiewka do dekoracji

Sos:

1 mały jogurt naturalny

1 ząbek czosnku

Koperek

Sól do smaku

Wykonanie:

Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i odstaw na chwilę, żeby ociekły. W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Następnie podsmaż warzywa starte na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem, cebulą i warzywami. Masę przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz ok 40 min w temperaturze 180ºC.  Przelej jogurt naturalny do miseczki. Następnie pokrój koperek, wyciśnij czosnek i dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku.

[gallery link="file" ids="11925,11924"]

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do