W szkolnym konkursie Master Chefa Ekonoma trzecie miejsce przypadło Annie Puzdrowskiej. Naszym Czytelnikom prezentujemy przepis na przygotowane przez nią ziemniaczane babeczki.
Babeczki ziemniaczane z warzywami i sosem czosnkowo-koperkowym
Składniki:
35 dag ziemniaków
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 mała cebula
50 g wędzonego boczku
½ łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
1 marchew
1 mała pietruszka
Trochę pora i selera
Rzodkiewka do dekoracji
Sos:
1 mały jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
Koperek
Sól do smaku
Wykonanie:
Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i odstaw na chwilę, żeby ociekły. W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Następnie podsmaż warzywa starte na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem, cebulą i warzywami. Masę przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz ok 40 min w temperaturze 180ºC. Przelej jogurt naturalny do miseczki. Następnie pokrój koperek, wyciśnij czosnek i dodaj do jogurtu. Dopraw do smaku.
[gallery link="file" ids="11925,11924"]
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie