Reklama

Z dynią w roli głównej. Było przepysznie!

20/10/2024 09:15

Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu zaprosił na coroczne Święto Dyni. Tradycyjnie rozstrzygnięto konkurs kulinarny na najlepsze potrawy z tego warzywa.

W czwartek 17 października Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu zorganizował coroczny konkurs kulinarny pod szyldem Święta Dyni. Tym razem wzięli w nim udział wyłącznie mieszkańcy i stowarzyszenia z terenu gminy (w poprzednich latach nie brakowało chętnych do wystawienia swoich potraw z dyni z innych zakątków powiatu bytowskiego).

Nie po raz pierwszy tuchomianie pokazali, że dynia ma dziesiątki różnych zastosowań kulinarnych, a do tego jest bardzo zdrowa. Do konkursu zgłoszono ponad 30 potraw w trzech kategoriach - dynia na słodko, dynia wytrawnie i dynia w przetworach.

W kategorii dynia wytrawnie zwyciężył krupnik z dynią przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kramarzynach. Na drugim miejscu uplasowała się Ewa Graczyk z pastą z dyni. Trzecia lokata przypadła Leszkowi Kupczykowi z Tuchomka za kluski dyniowe w sosie.

Wśród dań z dyni na słodko jury najwyżej oceniło sernik dyniowy muśnięty żurawiną przygotowany przez KGW Trzebiatkowa. Drugie miejsce dla dyniowej zebra z sosem malinowym, przygotowanej przez Beatę Wójcik z Trzebiatkowej, trzecie dla tortu dyniowo-pomarańczowego w wydaniu KGW Jeżyny z Tągowia.

Wśród przygotowujących przetwory królowały dżemy, konfitury i musy. Pierwsze miejsce w konkursie w tej kategorii zajęło KGW Heksy z Masłowic Tuchomskich, które zaprezentowało dżem dyniowy. Drugie miejsce jury przyznało Beacie Myszk z Trzebiatkowej za przygotowanie dżemu z dyni z dodatkiem lawendy, trzecią lokatę Janinie Komarzańskiej za konfiturę z dyni. Wyróżnienia trafiły do KGW Płomyk Tuchomko, Barbary Mielnik, Brygidy Woźniak, Marzeny Lenc i Oliwii Wójcik. Była też nagroda specjalna, którą zgarnęły gospodynie z KGW Heksy, za potrawę „fałszywy lis", danie bezmięsne z sosem grzybowym i surówką.

- Serdecznie dziękujemy za wspaniałe pomysły na potrawy, dziękujemy za te pyszności, które co roku serwujecie w konkursie. Dziękujemy członkom jury, zespołom Płomykowe Nutki, Sami Swoi, fantastycznym Jasiowi, Jagodzie, Marcelinie, którzy zawsze zostają na porządki, ekipie z CMS Tuchomie oraz KGW Nowe Huty za pokaz gotowania na żywo, jak również wszystkim zaangażowanym i celebrującym z nami to popołudnie – dziękowali na swoim facebookowym profilu organizatorzy.

 

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do