
Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu zaprosił na coroczne Święto Dyni. Tradycyjnie rozstrzygnięto konkurs kulinarny na najlepsze potrawy z tego warzywa.
W czwartek 17 października Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu zorganizował coroczny konkurs kulinarny pod szyldem Święta Dyni. Tym razem wzięli w nim udział wyłącznie mieszkańcy i stowarzyszenia z terenu gminy (w poprzednich latach nie brakowało chętnych do wystawienia swoich potraw z dyni z innych zakątków powiatu bytowskiego).
Nie po raz pierwszy tuchomianie pokazali, że dynia ma dziesiątki różnych zastosowań kulinarnych, a do tego jest bardzo zdrowa. Do konkursu zgłoszono ponad 30 potraw w trzech kategoriach - dynia na słodko, dynia wytrawnie i dynia w przetworach.
W kategorii dynia wytrawnie zwyciężył krupnik z dynią przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kramarzynach. Na drugim miejscu uplasowała się Ewa Graczyk z pastą z dyni. Trzecia lokata przypadła Leszkowi Kupczykowi z Tuchomka za kluski dyniowe w sosie.
Wśród dań z dyni na słodko jury najwyżej oceniło sernik dyniowy muśnięty żurawiną przygotowany przez KGW Trzebiatkowa. Drugie miejsce dla dyniowej zebra z sosem malinowym, przygotowanej przez Beatę Wójcik z Trzebiatkowej, trzecie dla tortu dyniowo-pomarańczowego w wydaniu KGW Jeżyny z Tągowia.
Wśród przygotowujących przetwory królowały dżemy, konfitury i musy. Pierwsze miejsce w konkursie w tej kategorii zajęło KGW Heksy z Masłowic Tuchomskich, które zaprezentowało dżem dyniowy. Drugie miejsce jury przyznało Beacie Myszk z Trzebiatkowej za przygotowanie dżemu z dyni z dodatkiem lawendy, trzecią lokatę Janinie Komarzańskiej za konfiturę z dyni. Wyróżnienia trafiły do KGW Płomyk Tuchomko, Barbary Mielnik, Brygidy Woźniak, Marzeny Lenc i Oliwii Wójcik. Była też nagroda specjalna, którą zgarnęły gospodynie z KGW Heksy, za potrawę „fałszywy lis", danie bezmięsne z sosem grzybowym i surówką.
- Serdecznie dziękujemy za wspaniałe pomysły na potrawy, dziękujemy za te pyszności, które co roku serwujecie w konkursie. Dziękujemy członkom jury, zespołom Płomykowe Nutki, Sami Swoi, fantastycznym Jasiowi, Jagodzie, Marcelinie, którzy zawsze zostają na porządki, ekipie z CMS Tuchomie oraz KGW Nowe Huty za pokaz gotowania na żywo, jak również wszystkim zaangażowanym i celebrującym z nami to popołudnie – dziękowali na swoim facebookowym profilu organizatorzy.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie