
W tym tygodniu Ziemię Bytowską odwiedził Karol Okrasa, znany kucharz i gospodarz programów kulinarnych. 11- osobowa ekipa telewizyjna gościła przez kilka dni w ,, Sosnowej osadzie” w Niedarzynie (gm. Borzytuchom). - Sami się do mnie zgłosili z zapytaniem, czy mogą u mnie nakręcić jeden z odcinków swojego cyklu. Oczywiście się zgodziłem – mówi Marcin Burandt, właściciel kompleksu. 13.07. wstali o 3 rano aby uchwycić wschód słońca. Mimo zalatania udało nam się porozmawiać z gwiazdą o kaszubskiej kuchni i filozofii gotowania. - Każda kuchnia regionalna jest wyjątkowa i niepowtarzalna. Tworzą ją nie potrawy, a produkty i ich zapach czy sposób obrobienia, jak wędzenie czy kiszenie. Tradycja jest punktem wyjścia do mojego gotowania. Kuchnia kaszubska jest charakterystyczna, wysmakowana. Występują w niej nietypowe połączenia, jak suszone grzyby i owoce w zupie brzadowej, czy okrasa z gęsiny - powiedział K. Okrasa. Chciałby zarazić ludzi odkrywaniem i poznawaniem Polski poprzez kuchnię. - Podhale, Wielkopolska, kaszubi czy Łemkowszczyzna wszystkie mają niepowtarzalny smak. Podróżujmy, aby poznać nasz kraj. Na świecie nie ma nigdzie takiej fauny, flory oraz kuchni jak u nas – przekonuje Karol Okrasa.
Nie zdradzono nam, co gotował znany kucharz. To tajemnica programu, którą poznacie oglądając go w telewizji. Nie zabraknie w nim kaszubskich widoków oraz smaków.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!