
Szpajza, zupa z wreków, dzadówka, kaszebsczi zylc, pomuchel w kapusce i przepisy na wiele innych tradycyjnych dań znajdą miłośnicy regionalnej kuchni w nowej książce o kaszubskiej kuchni.
„Nowoczesna kuchnia kaszubska” Beaty Waśniewskiej to najnowsza pozycja gdyńskiego wydawnictwa Region. Bogaty, kolorowo ilustrowany zbiór tradycyjnych dań to podsumowanie kulinarnych doświadczeń autorki pochodzącej z Dziemian. Z wykształcenia jest pedagogiem, absolwentką liceum „Szkoły żon” na Kaszubach. Na co dzień żona i matka trójki dzieci. Gotowanie stało się jej wielką pasją. Swoimi pomysłami od ponad dwóch lat dzieli się na blogu kulinarnym cudaismakiregionu.blox.pl. Jak mówi autorka w swoich daniach przeplata nowoczesną kuchnię kaszubską z nuta tradycyjnych smaków. Dzieli się tym co zapamiętała z dzieciństwa, czego nauczyła ja babcia i co wyniosła z kaszubskiej szkoły. Część potraw umieszczanych wcześniej w internecie teraz znalazło się w papierowym wydaniu „Nowoczesnej kuchni kaszubskiej”.
Publikację podzielono na siedem działów: słodkości, zupy, , dania mięsne, przekąski, dania dla dzieci, kaszubskie ryby oraz dania z warzyw, grzybów i mąki. Łącznie w książce znalazło się 70 przepisów, największą grupę stanowią te z ostatniego działu. Znalazły się w nim m.in. placki ziemniaczane, mizeria, jajecznica z węgorzem, ryż z jabłkami i wiele innych ciekawych dań. Bardzo bogaty jest dział poświęcony rybom. Autorka proponuje ich podanie zarówno w formie pieczonej, gotowanej, a nawet gulaszu. Każde z prezentowanych w zbiorze dań opatrzono szczegółowym opisem, w którym znajdziemy potrzebne składniki i sposób wykonania. Autorka pokusiła się również o opatrzenie kaszubskimi nazwami wszystkich dań. Książka dostępna będzie m.in. w księgarni Conrad.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie