
Połączenie jajka z awokado albo owsianki z masłem orzechowym? Oczywiście, że tak! Najmłodsi uczyli się nowych przepisów na zdrowe śniadanie.
6.06. i 13.06. agroturystyka „Lobelia” w Pomysku Wielkim (gm. Bytów) zmieniła się w kulinarną przystań dla najmłodszych. Zajęcia rozpoczęło spotkanie z Sylwią Szotą, dietetykiem, która w formie zabawy na papierowych talerzykach wyjaśniła, z czego powinien się składać pełnowartościowy posiłek, by dostarczał wszystko, co potrzebne organizmowi. Następnie dzieci zakasały rękawy i zaczęły gotować. Przygotowały pastę z buraków z jajkiem i awokado, która potem bardzo szybko zniknęła z misek. Do tego były gofry z cukinii, babeczki ze szparagami, papryką, szpinakiem i fetą oraz owsianki, m.in. z masłem orzechowym na słodko i twarożkiem i warzywami na wytrawnie. Na koniec komponowały koktajle. Hitem okazało się smoothie brzoskwiniowo-bananowe ze szpinakiem. 6.06. pogoda pozwoliła wyjść z czterech ścian i zjeść przyrządzone potrawy przy stole na zewnątrz. Grupa z 13.06. musiała cieszyć się posiłkiem wewnątrz, bo za oknem było pochmurno i wietrznie. - „Kreatywne śniadania” zakończyły nasz cykl spotkań kulinarnych dla najmłodszych „Dzieci w kuchni”. Teraz mamy wakacyjną przerwę. Jesienią wrócimy do bytowiaków z nowymi propozycjami i warsztatami nie tylko dla młodszych. Dziękujemy agroturystyce „Lobelia” za gościnność i współpracę - mówi Danuta Seroka z inicjatywy obywatelskiej „Zdrowy Bytów”, organizatorka zajęć.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!