
Kluski, pasztet, chleb a może sernik z dyni? Co tym razem zachwyci podniebienia uczestników konkursu w Tuchomiu?
8.10. o godz. 17.00 w Gminnym Ośrodku Kultury odbędzie się Święto Dyni. Oprócz konkursu kulinarnego na uczestników czeka wykład Izabeli Kierel, zielarki z Piaszna (gm. Tuchomie), dotyczący zastosowania tego warzywa w ziołolecznictwie. Dodatkowo pokaz gotowania potrawy z dyni da jedno z kół gospodyń wiejskich z gm. Tuchomie. - Ze względu na koronawirusa prosimy wszystkich chętnych o wcześniejsze zgłoszenia telefoniczne i potwierdzenie uczestnictwa. Nie wiemy jeszcze, jak będzie się odbywać degustacja. Ze względów sanitarnych możemy przyjąć ograniczoną liczbę osób na sali. Zobaczymy, ilu zadeklaruje przybycie z przygotowanymi potrawami. Wtedy poinformujemy o formie, w jakiej odbędzie się święto. Na pewno nie będziemy mogli przyjąć tylu dodatkowych gości co zawsze - mówi Małgorzata Świątek, animatorka GOK-u w Tuchomiu.
Zgłoszone do konkursu potrawy oceniane będą w kategoriach wytrawne, desery i przetwory. Oczywiście wszystkie muszą zawierać dynię. Zgłoszenia przyjmowane są pod nr. tel. 59 821 57 86.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!