Co zrobić gdy szczupak jest duży i ościsty? Piotr Cebulla z Gołczewa (gm. Parchowo), rybak z dziada pradziada zdradził nam swój sposób.
- Moim ulubionym daniem z ryb jest m.in. 5-kilogramowy szczupak. Mam sposób na to by jego mięso stało się soczyste i smaczne - mówi P. Cebulla. Po wyfiletowaniu grube płaty należy pociąć na kawałki podobne do schabowego. Potem zamoczyć je w zalewie z minimum 4 jajek, soli i pieprzu i wstawić w zimne miejsce. Po kilku godzinach kawałki ryby należy panierować w mące kukurydzianej lub obsypać drobno potłuczonymi płatkami kukurydzianymi i smażyć na gorącym oleju. Tak przyrządzone mięso szczupaka jest wyjątkowo smaczne i soczyste.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie