
Na efekty ich pracy poczekamy jeszcze ok. 3 tygodni. Pierwsze tuchomskie warsztaty dla piwowarów amatorów za nami.
- Uwarzyliśmy wspólnie India Pale Ale na chmielu equinox. Zawartość ekstraktu to 12,5%, a po zakończeniu całego procesu nasze piwo powinno być mocno goryczkowe z wyczuwalnym aromatem igliwia leśnego, owoców cytrusowych, zwłaszcza czerwonego grapefruita - mówi Marcin Mochol z Tuchomia, który zorganizował w ubiegłym tygodniu warsztaty razem z Markiem Wantoch-Rekowskim.
Obok warzenia, które trwało 5 godzin, wiele mówiono o piwach i ich wytwarzaniu. Smakowano też rożnych rodzajów, dzieląc się spostrzeżeniami o smaku i aromacie.
W sumie uzyskano 24 l złotego napoju, który teraz przechodzi burzliwą fermentację (10 dni). Potem mniej więcej tyle samo potrwa cicha fermentacja. Następnie piwo zostanie rozlane do butelek, gdzie przez ok. tydzień odpowiednio się nasyci gazem. Gdy będzie gotowe uczestnicy i organizatorzy warsztatów spotkają się ponownie.
- Chcemy zaprosić na to spotkanie innych piwowarów amatorów z naszej okolicy. Chodzi o integrowanie środowiska, wymianę doświadczeń, wspólne przedsięwzięcia, warzenia. Niewykluczone, że podobne warsztaty zorganizujemy również gdzie indziej - mówi M. Mochol.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!