
Ta popularna na Kaszubach morska ryba, przeżywa swój renesans. Swoimi oryginalnymi przepisami na jego przygotowanie ostatnio dzielono się na spotkaniu w bytowskiej bibliotece.
Kilkanaście pań z Bytowa i okolic zjawiło się 13.03. na cotygodniowych spotkaniach z pasją w Bibliotece Miejskiej na zamku. - Rozmawiałyśmy już o ziołach, przygotowywałyśmy nawet kremy, a dzisiaj zajmiemy się śledzikiem - mówiła jedna z uczestniczek, Ewa Kalisz. W ten sposób na udekorowanym stole znalazł się ta ryba pod kilkoma postaciami. Były więc śledzie pod pierzynką z warzyw, koreczki, w śmietanie po warmińsku czy z ketchupem na ostro. - To prosta w przygotowaniu, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa ryba. Przez wiele lat pokutowało przekonanie, że to gorszy gatunek, tymczasem ma wiele cennych właściwości. Wystarczy powiedzieć, że jeśli ktoś z przyczyn zdrowotnych musi zażywać kapsułki z kawasami Omega3, wystarczy, je zastąpić zjadając przynajmniej dwa razy w tygodniu właśnie śledzie - mówiła zgromadzonym Stefania Łączkowska-Malczewska. Oprócz degustacji przygotowanych przekąsek, każda z autorek podzieliła się recepturą na wykonanie przyniesionego dania. Przy okazji panie zdradziły przepisy na kilka innych smacznych potraw ze śledziem w roli głównej. Być może, któryś z nich zainspiruje naszych Czytelników.
Śledź po warmińsku
Składniki: 1 kg matiasów, 10 dag cukru, 30 dag cebuli, mały słoiczek majonezu, ocet, łyżka nasion kolendry, liść laurowy, ziele angielskie.
Przygotowanie: ocet, cukier i przyprawy zagotować w 150 ml wody, wystudzić. Filety śledziowe (bez wcześniejszego moczenia) pokroić w kawałki „na ząb”. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W kamiennym garnku układać kolejno: warstwę śledzi, cebulę, 2 łyżki majonezu, powtarzać aż do wyczerpania składników. Zakończyć warstwa cebuli. Zalać wszystko marynatą i wstawić do lodówki na 2 dni. Codziennie zamieszać. Im dłużej postoi w lodówce, tym smaczniejszy.
Śledź w majonezie
Składniki: 1,50 kg świeżego śledzia. Zalewa: 1 szklanka octu, 3 szklanki wody, 2 czubate łyżki cukru, 1 łyżka soli, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Sos majonezowy: ok. 250 ml majonezu, 2 ogórki konserwowe dużo, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka cukru
Wykonanie: zalewę ugotować i wystudzić. Śledzie wypatroszyć i odgłowić. Na 24 godziny ryby zalać zalewą. Następnie wyfiletować, wcześniej obrać ze skóry. Sos majonezowy: wszystkie składniki drobno posiekać i wymieszać. W salaterce ułożyć warstwami: śledzie, majonez, śledzie, majonez, itd.
Śledź w ketchupie
Składniki: 10 filetów matiasów. Sos: słoik ketchupu, 3 łyżki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej, 1-2 łyżki oleju., 2-3 ogórki kiszone, 2 średnie cebule, 2-3 ząbki czosnku, czarny pieprz.
Wykonanie: śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Składniki do sosu cebule i ogórki pokroić w kostkę wymieszać z pozostałymi składnikami i zalać rybę. Odstawić do lodówki. Najlepsze są podawane następnego dnia.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie