Reklama

Postny śledź, nie jedno ma imię

24/03/2014 08:26

Ta popularna na Kaszubach morska ryba, przeżywa swój renesans. Swoimi oryginalnymi przepisami na jego przygotowanie ostatnio dzielono się na spotkaniu w bytowskiej bibliotece.


Kilkanaście pań z Bytowa i okolic zjawiło się 13.03. na cotygodniowych spotkaniach z pasją w Bibliotece Miejskiej na zamku. - Rozmawiałyśmy już o ziołach, przygotowywałyśmy nawet kremy, a dzisiaj zajmiemy się śledzikiem - mówiła jedna z uczestniczek, Ewa Kalisz. W ten sposób na udekorowanym stole znalazł się ta ryba pod kilkoma postaciami. Były więc śledzie pod pierzynką z warzyw, koreczki, w śmietanie po warmińsku czy z ketchupem na ostro. - To prosta w przygotowaniu, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa ryba. Przez wiele lat pokutowało przekonanie, że to gorszy gatunek, tymczasem ma wiele cennych właściwości. Wystarczy powiedzieć, że jeśli ktoś z przyczyn zdrowotnych musi zażywać kapsułki z kawasami Omega3, wystarczy, je zastąpić zjadając przynajmniej dwa razy w tygodniu właśnie śledzie - mówiła zgromadzonym Stefania Łączkowska-Malczewska. Oprócz degustacji przygotowanych przekąsek, każda z autorek podzieliła się recepturą na wykonanie przyniesionego dania. Przy okazji panie zdradziły przepisy na kilka innych smacznych potraw ze śledziem w roli głównej. Być może, któryś z nich zainspiruje naszych Czytelników.


Śledź po warmińsku


Składniki: 1 kg matiasów, 10 dag cukru, 30 dag cebuli, mały słoiczek majonezu, ocet, łyżka nasion kolendry, liść laurowy, ziele angielskie.


Przygotowanie: ocet, cukier i przyprawy zagotować w 150 ml wody, wystudzić. Filety śledziowe (bez wcześniejszego moczenia) pokroić w kawałki „na ząb”. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W kamiennym garnku układać kolejno: warstwę śledzi, cebulę, 2 łyżki majonezu, powtarzać aż do wyczerpania składników. Zakończyć warstwa cebuli. Zalać wszystko marynatą i wstawić do lodówki na 2 dni. Codziennie zamieszać. Im dłużej postoi w lodówce, tym smaczniejszy.



Śledź w majonezie


Składniki: 1,50 kg świeżego śledzia. Zalewa: 1 szklanka octu, 3 szklanki wody, 2 czubate łyżki cukru, 1 łyżka soli, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Sos majonezowy: ok. 250 ml majonezu, 2 ogórki konserwowe dużo, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka cukru


Wykonanie: zalewę ugotować i wystudzić. Śledzie wypatroszyć i odgłowić. Na 24 godziny ryby zalać zalewą. Następnie wyfiletować, wcześniej obrać ze skóry. Sos majonezowy: wszystkie składniki drobno posiekać i wymieszać. W salaterce ułożyć warstwami: śledzie, majonez, śledzie, majonez, itd.



Śledź w ketchupie


Składniki: 10 filetów matiasów. Sos: słoik ketchupu, 3 łyżki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej, 1-2 łyżki oleju., 2-3 ogórki kiszone, 2 średnie cebule, 2-3 ząbki czosnku, czarny pieprz.


Wykonanie: śledzie wymoczyć, pokroić w kawałki. Składniki do sosu cebule i ogórki pokroić w kostkę wymieszać z pozostałymi składnikami i zalać rybę. Odstawić do lodówki. Najlepsze są podawane następnego dnia.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do