
Ruszyła kolejna edycja konkursu o certyfikat marki Zielone Serce Pomorza. Można w nim zgłaszać produkty wytwarzane w sposób niemasowy, z użyciem lokalnych metod wytwarzania.
Lokalna Grupa Działania Partnerstwo Dorzecze Słupi już po raz dwunasty organizuje konkurs o certyfikat marki lokalnej Zielone Serce Pomorza, którego celem jest wyłonienie i zarazem promocja najlepszych produktów, usług i wydarzeń regionalnych. Konkurs przeprowadzony będzie w trzech kategoriach. Pierwszą są kulinaria i artykuły spożywcze dostępne w sprzedaży. Mogą to być wszelkie potrawy i dania gotowe, mięso, ryby, wędliny, mleko, sery, miód i jego przetwory, owoce i warzywa, powidła, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki. Kolejne kategorie to wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze oraz usługi i wydarzenia lokalne, jak np. usługi turystyczne czy imprezy kulturalne.
Warunkiem jest, aby do konkursu zgłosić charakterystyczne dla regionu produkty, które są wytwarzane w sposób niemasowy, z lokalnych surowców lub przy użyciu lokalnych metod wytwarzania. Usługi i inicjatywy społeczne muszą formą lub treścią nawiązywać do lokalnych tradycji, zwyczajów oraz odbywać się na obszarze funkcjonowania LGD Partnerstwo Dorzecze Słupi. W każdej kategorii zgłoszony produkt/usługa/inicjatywa z największą sumą punktów otrzyma nagrodę główną (2500 zł) oraz certyfikat marki lokalnej Zielone Serce Pomorza. Za drugie miejsce przyznawane będzie wyróżnienie z nagrodą 2000 zł oraz certyfikat marki lokalnej Zielone Serce Pomorza. Komisja może przyznać nagrody specjalne. Wielki finał konkursu zaplanowano 22 listopada 2024 r.
Swoje propozycje można zgłaszać od 17 do 25 października. Aby wziąć udział w konkursie, należy wypełnić kartę zgłoszeniową (do pobrania na stronie www.zielonesercepomorza.pl) i dostarczyć ją do biura Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo Dorzecze Słupi w Bytowie (ul. Podzamcze 34) lub wysłać na adres mailowy: [email protected] lub pocztą tradycyjną. Wszelkich informacji o konkursie udziela Aneta Czechowska-Grzelak (tel. 533 339 187, e-mail: [email protected]).
Przed rokiem markę Zielone Serce Pomorza w poszczególnych kategoriach otrzymali: KULINARIA - Koło Gospodyń Wiejskich Malwy z Sierzna za kaszubską pieczarkę w słoiku (nagroda główna) oraz Sylwia i Rafał Sztobniccy za kiełbasę z suma (wyróżnienie); WYROBY RĘKODZIELNICZE - Magdalena Januszczyk-Łabacka za wyroby skórzane inspirowane wzornictwem kaszubskim (nagroda główna) oraz Katarzyna Janta Lipińska za wyroby na szydełku (wyróżnienie); IMPREZY KULTURALNE - Jarosława i Lubomir Demkowycz – Zagroda Cud Miód (nagroda główna) oraz Bogdan Adamczyk za Kaszubski Rajd Zabytkowych Pojazdów Bloku Wschodniego Leno w Przódk (wyróżnienie).
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie