
Zioła, zwłaszcza te lokalne, to ciągle niedoceniany skarb naszych stron. Na szczęście coraz więcej osób zaczyna je wykorzystywać, dzieląc przy tym z innymi. W Tuchomiu odbyły się pierwsze targi ziołowe.
Tuchomskie targowisko znane jest z lokalnych produktów, m.in. swojskich jaj, miodu, chleba, wędlin. 29.08. dodatkową atrakcją były tam zioła, a konkretnie to, co z nich przygotowali bytowiacy. Pojawiło się 5 stoisk, na których można było zaopatrzyć się w wyciągi, herbatki, kremy, octy, mydła, oleje m.in. lniany czy konopny, przyprawy itd. Wszystko z płodów bytowskiej ziemi. Sprzedający nie szczędzili porad co do czego i na co. Dopisali też kupujący.
- Na pewno będziemy chcieli powtarzać te zielarskie targi. Na dziś mogę powiedzieć, że co najmniej raz w roku zamierzamy je organizować w pierwszą sobotę po Matce Boskiej Zielnej, czyli w drugiej połowie sierpnia. Niewykluczone, że częściej - mówi Ludwik Szreder, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Tuchomiu.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!