
W kulinarnym konkursie z udziałem pięciu duetów jury tytuł MasterChef 2024 Powiatu Bytowskiego przyznało Julii Kryszewskiej i Martynie Augustyniak z PZS nr 1 w Kościerzynie. Dziewczyny zachwyciły swoim glazurowanym, aromatycznym łososiem na komosie z warzyw, puree z pietruszki i gruszki oraz sosem rabarbarowym.
22 maja 5 duetów reprezentujących Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Bytowie, Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie oraz gospodarzy z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie rywalizowało w konkursie kulinarnym MasterChef 2024 Powiatu Bytowskiego. Znakomici kucharze, Tomasz Szydzikowski (gotował m.in. w Willi Hestia w Sopocie, restauracji prowadzonej przez Magdę Gessler) i Mariusz Sulikowski (m.in. Stacja Smaku Udorpie), najwyżej ocenili glazurowanego, aromatycznego łososia na komosie z warzyw, puree z pietruszki i gruszki oraz sos rabarbarowy. Danie przygotowały Julia Kryszewska i Martyna Augustyniak, uczennice PZS nr 1 Kościerzyna. Drugie miejsce jurorzy przyznali Aleksandrze Malich i Natalii Szmidt z ZSP Bytów za łososia w kremowej pierzynce, a trzecie Katarzynie Hobszta i Weronice Kolińskiej ze szkoły w Łodzierzy za łososia confit na risotto szafranowym.
Doświadczeni kucharze wysoko ocenili umiejętności adeptów sztuki kulinarnej, chwaląc wszystkich uczestników konkursu. - Smaki, różnorodność tekstury, różne pomysły, to też nas inspiruje do działania. Kilka ciekawostek wyniesiemy z konkursu dla siebie, do restauracji, do gotowania - mówił na podsumowaniu Mariusz Sulikowski.
Piątą edycję konkursu przygotowanego przez ZSEU spuentowała wicedyrektorka szkoły. - Tu akurat zobaczyłam fajną sentencję „Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne”. Myślę, że wy wszyscy tak gotujecie. I róbcie tak dalej - powiedziała Małgorzata Gostomska-Jereczek.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie