Reklama

Kolejny laur dla tobołków

05/02/2014 14:19

Wigilijne tobołki w wersji śródziemnomorskiej przygotowane przez blog kulinarny gotujemywdomu.com zwyciężyły w konkursie „Dzień z Podravką”.


- O konkursie ogłoszonym przez firmę Podravka dowiedzieliśmy się dość przypadkowo. Celem było przygotowanie wigilijnej potrawy śródziemnomorskiej – mówi Bogdan Adamczyk prowadzący blog gotujemywdomu.com wspólnie z Iwona Dziką. Z racji, że Podravka „pochodzi” z Chorwacji bytowiacy wykonali „chorwackie tobołki wigilijne”. Do nadzienia użyliśmy śródziemnomorskich krewetek i serów oraz popularne na Bałkanach cukinię, pomidory i paprykę. Pomysł okazał się na tyle trafiony, że kapituła konkursu „Dzień z Podravką” postanowiła przyznać I. Dzikiej i B. Adamczykowi z Bytowa pierwszą nagrodę.

SKŁADNIKI: CIASTO – mąka (0,5 kg), mleko (1/2 szklanki), jaja (2 szt.), suche drożdże (1 paczka), masło (20 dag), cukier (1 łyżeczka), sól (1 łyżeczka), żółtko (1 szt.), śmietana (1 łyżeczka). NADZIENIE – krewetki (0,2 kg), ser gorgonzola (0,2 kg), ser żółty (0,4 kg), cukinia (0,2 kg), papryka (1 szt.), suszone pomidory (6 szt.), cebula (1 szt.), jajo (1 szt.), kolendra, przyprawa Vegeta Śródziemnomorska, ostra papryka, pieprz.

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Przygotowujemy nadzienie. Drobno kroimy i dusimy cukinię, paprykę i cebulę. Dodajemy drobno pokrojone pomidory oraz krewetki. Krótko dusimy dodając Vegetę Śródziemnomorską, ostrą paprykę i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki i mieszamy składniki. Do mąki dodajemy: jaja, masło, drożdże, mleko, cukier i sól. Wyrabiamy gęste ciasto. Zawijamy szczelinie w woreczek foliowy. Wkładamy do garnka z lodowatą wodą i czekamy aż urośnie i wypłynie. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki (średnica ok. 14-16 cm). Nakładamy nadzienie i do każdego tobołka kładziemy po małym kawałeczku sera Gorgonzola i zamykamy. Kładziemy na tacy wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Tobołki związujemy sznurkiem (staramy się wiązać jak najwyżej, co pozwoli na uzyskanie pożądanego wyglądu). Pieczemy w rozgrzanym do 200 °C w piekarniku aż do zrumienienia się (ok. 25-30 min z termo obiegiem lub 40-50 min w zwykłym piekarniku).

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do