
Wigilijne tobołki w wersji śródziemnomorskiej przygotowane przez blog kulinarny gotujemywdomu.com zwyciężyły w konkursie „Dzień z Podravką”.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Przygotowujemy nadzienie. Drobno kroimy i dusimy cukinię, paprykę i cebulę. Dodajemy drobno pokrojone pomidory oraz krewetki. Krótko dusimy dodając Vegetę Śródziemnomorską, ostrą paprykę i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki i mieszamy składniki. Do mąki dodajemy: jaja, masło, drożdże, mleko, cukier i sól. Wyrabiamy gęste ciasto. Zawijamy szczelinie w woreczek foliowy. Wkładamy do garnka z lodowatą wodą i czekamy aż urośnie i wypłynie. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki (średnica ok. 14-16 cm). Nakładamy nadzienie i do każdego tobołka kładziemy po małym kawałeczku sera Gorgonzola i zamykamy. Kładziemy na tacy wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Tobołki związujemy sznurkiem (staramy się wiązać jak najwyżej, co pozwoli na uzyskanie pożądanego wyglądu). Pieczemy w rozgrzanym do 200 °C w piekarniku aż do zrumienienia się (ok. 25-30 min z termo obiegiem lub 40-50 min w zwykłym piekarniku).
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie