
Śliwki myjemy, osuszamy ściereczką i kroimy w poprzek na pół ( duże kroimy na 3 - 4 części). Wyjmujemy pestki. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę, krótko trzymamy na bardzo małym ogniu bez przykrycia (odparowujemy), zestawiamy z ognia i jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę do ziemniaków wprost do miski.
Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Dodajemy jajko, mieszamy
z ziemniakami, wsypujemy mąkę (ok. ¼ szklanki zostawiamy) i sól. Wszystko krótko zagniatamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Dalej zagniatamy, (ale nie za długo) do uzyskania jednolitej masy, dodając pozostałą mąkę (¼ szklanki). Z ciasta formujemy dłońmi wałek o grubości 4-5 cm i kroimy na krążki grubości ok. 1,5 cm.
Z każdego krążka robimy placuszek o grubości ok. 1 cm i układamy na środku jedną połówkę lub jedną część śliwki i zalepiamy ją ciastem, oprószamy delikatnie mąką i formujemy kulę. Knedle wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy (oleju) i gotujemy 5 - 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek.
Podajemy na ciepło polane bułką tartą w roztopionym masłem z dodatkiem jednej łyżki cukru. Gdy lubimy bardziej słodkie dodajemy 2 łyżki cukru.
Wykonanie polewy:
Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, wsypujemy bułkę tartą ( tyle, aby po napęcznieniu bułki utworzyła się prawie papka), dodajemy cukier i mieszamy. Gdy bułka napęcznieje króciutko podgrzewamy i polewamy knedle.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie