
Słód, chmiel i woda nie wystarczą, by przygotować z nich smaczne domowe piwo. W Tuchomiu wiedzą na ten temat podzielą się doświadczeni piwowarzy-amatorzy.
Domowych warzelników nie działa u nas wielu, choć niektórzy mogą pochwalić się całkiem sporym doświadczeniem w wytwarzaniu tego trunku. Z myślą o szerszym rozpropagowaniu piwowarskiego rzemiosła w Tuchomiu odbędą się pierwsze warsztaty jemu poświęcone. - Najprościej mówiąc pokażemy, jak piwo można zrobić u siebie w domu - mówi jeden z organizatorów warsztatów Marcin Mochol (na zdjęciu) z Tuchomia, który może się pochwalić m.in. wygranymi w lokalnych konkursach, a na swoim koncie ma już niemal 60 warek (warzeń).
Spotkanie odbędzie się 8.04. w Centrum Międzynarodowych Spotkań. Początek o godz. 16.30. Jednak wcześniej należy zameldować się w tuchomskim GOK-u (tel. 59 821 57 86), bo liczba miejsc jest ograniczona i decydować będzie kolejność zgłoszeń. Zajęcia potrwają 4 godziny. - Przejdziemy wszystkie etapy do momentu fermentacji, to znaczy od zacierania, poprzez wysładzanie, filtrację do warzenia - tłumaczy M. Mochol. Prowadzący opowiedzą na co zwracać uwagę i jakimi sposobami podkreślać w piwie pożądane cechy, a jakimi unikać niechcianych efektów. Podzielą się też swoją wiedzą dotyczącą receptur czy gdzie zakupić potrzebny sprzęt i surowce. Będzie też można posmakować piwa przygotowanego zaprezentowaną metodą.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!