Reklama

Gołąbki ziemniaczane z sosem serowo-porowym

20/06/2014 08:58
Prezentujemy kolejne zwycięskie danie w konkursie Master Chef Ekonoma. Tym razem zapraszamy do zrobienia prostych i bardzo smacznych gołąbków z ziemniakami, które poleca Weronika Flis.

GOŁĄBKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM POROWYM

1 średnia główka kapusty
1 kg ziemniaków
30 dag boczku
1 duża cebula
2 jajka
sól,pieprz
olej
2 szklanki bulionu

Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę po czym podsmażamy z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po krótkiej chwili odsączamy za pomocą gazy nadmiar wody z ziemniaków. Do odsączonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, jajka, pieprz i sól do smaku. Gotowy farsz zawijamy w wcześniej spażone liście młodej kapusty. Gołąbki zalewamy bulionem i dusimy około 40-50 min.

SOS POROWY
1 duża por
łyżka masła
200 ml śmietanki 18%
1 serek śmietankowy topiony
pół szklanki bulionu
szczypta imbiru
sól i biały pieprz

Do małego garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia serka. Por kroimy w drobną kostkę, a następnie blanszujemy.Potem podsmażamy ją delikatnie na maśle. Dodajemy bulion i dusimy przez około 10 min. Gdy por zmięknie dodajemy śmietankę i serek. Dusimy sos do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy imbirem, białym pieprzem i solą.

[gallery link="file" ids="11399,11400,11401,11402"]

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo kurierbytowski.com.pl




Reklama
Wróć do