Prezentujemy kolejne zwycięskie danie w konkursie Master Chef Ekonoma. Tym razem zapraszamy do zrobienia prostych i bardzo smacznych gołąbków z ziemniakami, które poleca Weronika Flis.
GOŁĄBKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM POROWYM
1 średnia główka kapusty
1 kg ziemniaków
30 dag boczku
1 duża cebula
2 jajka
sól,pieprz
olej
2 szklanki bulionu
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę po czym podsmażamy z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po krótkiej chwili odsączamy za pomocą gazy nadmiar wody z ziemniaków. Do odsączonych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, jajka, pieprz i sól do smaku. Gotowy farsz zawijamy w wcześniej spażone liście młodej kapusty. Gołąbki zalewamy bulionem i dusimy około 40-50 min.
SOS POROWY
1 duża por
łyżka masła
200 ml śmietanki 18%
1 serek śmietankowy topiony
pół szklanki bulionu
szczypta imbiru
sól i biały pieprz
Do małego garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia serka. Por kroimy w drobną kostkę, a następnie blanszujemy.Potem podsmażamy ją delikatnie na maśle. Dodajemy bulion i dusimy przez około 10 min. Gdy por zmięknie dodajemy śmietankę i serek. Dusimy sos do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawiamy imbirem, białym pieprzem i solą.
Komentarze opinie