Dyni poświęcono ostatni „Kreatywny Czwartek” w bytowskiej bibliotece.
29.10. w czytelni dla dorosłych zapanował prawdziwie jesienny nastrój. Przy stole ozdobionym liśćmi, jabłkami, kasztanami kilkanaście pań dyskutowało, co można przyrządzić z dyni. Rozmawiano o zupie i smakowano surówki. Swoim przepisem podzieliła się też m.in. Maria Rudkowska z Niezabyszewa, częstując dżemem z dyni i jabłek. - To doskonały zestaw - przekonuje. Tą potrawą wywalczyła drugie miejsce na konkursie w ramach Święta Dyni w Tuchomiu (przepis podajemy obok). W trakcie spotkania spod rąk jednej z uczestniczek powstał też lampion z tego jesiennego warzywa.
DŻEM Z DYNI I JABŁEK
SKŁADNIKI:
Dynia (dojrzała, mocno pomarańczowa) - 700 g, jabłka (najlepiej kwaskowate) - 300 g, cukier - 330 g, rodzynki - garść, żelfix 3:1, imbir (odrobinę sproszkowanego lub kłącza), trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.
SPOSÓB PZYGOTOWANIA:
Owoce ważymy po obraniu ze skórki i usunięciu gniazd nasiennych. Dynię kroimy w drobną kosteczkę (ewentualnie trzemy na tarce) i gotujemy w garnku na małym ogniu. Na dno najlepiej wlać trochę wody, żeby się nie przypaliło. Gdy warzywo zrobi się miękkie, zacznie się rozpadać, wrzucamy jabłka. Dodajemy sparzone rodzynki, imbir, sok z cytryny lub kwasek. Po wystudzeniu dodajemy żelfix 3:1, masę mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy cukru. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 min. Po włożeniu do słoików, zakręcić dokładnie i odwrócić dnem do góry.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!