Czas karnawału to nie tylko okres zabawy, ale i przygotowania coś specjalnego w kuch. dzisiaj prezentujemy przepis na róże karnawałowe. Robi się je z takiego samego ciasta jak faworki, a samo przygotowanie nie jest dłuższe od przygotowania faworków, za to efekt wizualny na talerzu oraz zachwyt gości murowany.
Składniki (ok. 30 róż): - 300 g mąki - 2 jajka - 2 żółtka - 20 g masła - 20 g cukru pudru - 40 g gęstej śmietany (2 łyżki) - 1 łyżka spirytusu - 1 łyżka cukru waniliowego - szczypta soli
Przygotowanie: Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym, sól. Następnie dodaj mokre składniki: jajka, masło, śmietanę i spirytus. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne (jak na makaron czy pierogi). Następnie ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, cienko rozwałkuj i wytnij trzema szklankami o różnej średnicy kółka (w takiej samej ilości). Kółka ponacinaj, uważając, aby ich nie przeciąć – duże kółko nacięłam 6 razy, średnie 5 razy, a małe 4 razy. Na duże krążki nakładaj kolejno średnie i małe – dociśnij palcem na środku. Olej rozgrzej w głębokim garnku. Róże wkładaj najmniejszymi krążkami do dołu, po usmażeniu przewracaj je na drugą stronę. Gdy się zarumienią, róże odkładaj na papierowy ręcznik. Lekko przestudź.Róże przełóż na półmisek, posyp cukrem pudrem i udekoruj marmoladą, dżemem albo wiśnią.
Obserwuj nas na Google News
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Komentarze opinie